Τόσα και τόσα τραγούδια, έχουν μιλήσει για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Έρωτες που ξεκινούν μια ζεστή και ηλιόλουστη μέρα του Αυγούστου, για να τελειώσουν με την πρώτη βροχή του φθινοπώρου. Αλλά τι είναι αυτό που μας κάνει το καλοκαίρι πιο ανοιχτούς στην ιδέα του έρωτα;

Το καλοκαίρι είναι κατά πολλούς, η πιο ερωτική εποχή του χρόνου. Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν. Γνωρίζουμε καινούρια μέρη μέσα από τους καλοκαιρινούς μας προορισμούς και ξαναερχόμαστε έτσι σε επαφή με το πιο δημιουργικό μας κομμάτι. Το καλοκαίρι σπάμε τη ρουτίνα μας, το ντύσιμο μας γίνεται πιο ελαφρύ. Χαλαρώνει και η διάθεση μας. Γινόμαστε πιο κοινωνικοί και πιο αυθόρμητοι, αφού από το να μείνουμε σπίτι, η ζέστη μας «αναγκάζει», να βγούμε έξω και να αναζητήσουμε τρόπους για να νιώσουμε καλά και να περάσουμε όμορφα τον χρόνο μας.

«Μια αγάπη για το καλοκαίρι θα ΄μαι και εγώ..»

Γιώργος Παπαστεφάνου

 Το καλοκαίρι, άλλωστε, και οι ορμόνες μας αλλάζουν. Η μελατονίνη για παράδειγμα, μειώνεται, ξεγελώντας μας να νομίζουμε ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για ύπνο, η σεροτονίνη –υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση- αυξάνεται. Για να μην πούμε και για τις έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν, πως ο καλοκαιρινός ήλιος και η ζέστη, αλλάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες στέλνοντας τα σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ερωτική τους επιθυμία. Αλλά κάπως έτσι λειτουργεί η ζέστη και για τις γυναίκες, αφού και τα επίπεδα οιστρογόνων τους – η πρωταρχική γυναικεία ορμόνη-  φαίνονται να επηρεάζονται από αυτή και να αυξάνονται. Όσο υψηλότερα τα επίπεδα των οιστρογόνων, τόσο πιο μεγάλο και το σεξουαλικό κίνητρο σε μια γυναίκα.

Επίσης, το καλοκαίρι δεν διαρκεί για πάντα και αυτό το γνωρίζουμε. Μέσα σε αυτά τα κάπως στενά περιθώρια του, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μεγαλύτερα ρίσκα. Να τολμήσουμε τις αλλαγές που κατά κάποιον τρόπο επιβάλει το εφήμερο του καλοκαιριού και να ζήσουμε την κάθε μέρα αποφεύγοντας να υπεραναλύσουμε το πώς και το γιατί.

Λένε, πως συνήθως οι καλοκαιρινοί έρωτες δεν κρατούν. Μακριά από τις υποχρεώσεις και έχοντας σαν πρόθεση το να ζήσουμε την κάθε ημέρα έντονα και με πάθος, φαίνεται να είναι πιο εύκολο να τους αφήσουμε να συμβούν. Γυρνώντας, όμως, στο πρόγραμμα της καθημερινότητας, μας είναι πιο εύκολο να απορροφηθούμε από τις υποχρεώσεις και να μπούμε ξανά στην «κανονική» μας ζωή, όπου βασιλεύει η λογική και ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου.

Πριν ξεκινήσουμε κάτι με κάποιον ή κάποια αυτό το καλοκαίρι, χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι μέσα μας για το τι σημαίνει αυτή η καλοκαιρινή ιστορία για εμάς. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι σκέφτεται ο άλλος, καλό είναι να το συζητήσουμε μαζί του. Αυτό θα μας προφυλάξει από το να απογοητευτούμε και να πάρουμε το πιθανό τέλος της συγκεκριμένης ιστορίας προσωπικά.

Βεβαία, πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι αυτός ο έρωτας δεν ήρθε για να μείνει τελικά. Άλλωστε, καλοκαίρι είναι, και το καλοκαίρι όλα είναι δυνατά και όλα μπορούν να συμβούν!

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.