Οι εποχές αλλάζουν, οι πόλεις εξελίσσονται και οι δρόμοι με τον καιρό, όπως είναι φυσικό, αλλάζουν και αυτοί με τη σειρά τους μορφή.

Ειδικά σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε αυτές τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, με την πεζοδρόμηση αρκετών δρόμων να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αναφερόμαστε σε αλλαγές που είτε μας αρέσουν είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν περνούν απαρατήρητες.

Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα υπάρχουν σημεία μέσα στην πόλη που έχουν παραμείνει ίδια, σαν να μην τα άγγιξε ποτέ ο χρόνος. Έτσι, αυτήν τη φορά είπαμε να εστιάσουμε στα στενά μικρά δρομάκια που τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση και ο μόνος τρόπος διέλευσής τους είναι τα πόδια ή σε κάποιες περιπτώσεις τα ποδήλατα και οι μηχανές. Δεν αναφερόμαστε τόσο σε πεζοδρόμους, χωρίς βέβαια να λείπουν αυτοί, όσο σε δρόμους μικρούς, στενούς και ίσως ξεχασμένους.

Είπαμε, λοιπόν, να τους ονομάσουμε “μονοπάτια” της πόλης. Ο όρος φυσικά δεν είναι δόκιμος, αφού χρησιμοποιείται για στενούς και δύσβατους δρομίσκους στην ύπαιθρο, που συνήθως έχουν σχηματισθεί από τη συχνή διέλευση ανθρώπων ή ζώων. Ωστόσο, είπαμε να τον κάνουμε δόκιμο εμείς…

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω κάποια στενά και γραφικά δρομάκια, κρυφά και φανερά, που μας φέρνουν στο μυαλό την παλιά εικόνα της πόλης: 

Ιστορικό κέντρο

Πλησίον Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Κάθετα στην οδό Αριστομένους.

Κάθετα στην οδό Αριστομένους, στο ύψος του πεζοδρόμου. 

Οδός Τριπολιτσάς, πλατεία 23ης Μαρτίου

Παλαιά πόλη, κάτω από το κάστρο

Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμη τέτοιοι δρόμοι σε όλη την πόλη και πολλοί ακόμη πεζόδρομοι. Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, για το επόμενο αντίστοιχο άρθρο…

Δείτε επίσης

5 ιδιαίτερα σημεία της Καλαμάτας που θα σου θυμίσουν άλλη εποχή…

Μία «άλλη Καλαμάτα» κάτω από το κάστρο

Ελλαδικό