Οι ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής Διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητες. Οι έρευνες στον τομέα της ιατρικής έχουν αποδείξει ότι η υιοθέτηση του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας, στο ευ ζην και την πρόληψη των νοσημάτων.
Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Μεσογειακής Διατροφής η Unesco με απόφασή της, στις 16 Νοεμβρίου 2010, την ενέταξε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα και υπέβαλε σχετικό φάκελο υποψηφιότητας προκειμένου να ανακηρυχθεί η Κορώνη Εμβληματική Κοινότητα. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρηθεί. Η Κορώνη αποτελεί έναν ιστορικό τόπο με έντονη μεσογειακή διάσταση, ιδανικό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας, όπου οι παραδοσιακές αξίες της Μεσογειακής Διατροφής αποτελούν, ακόμα, καθημερινή εμπειρία. Συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο: τοπικά προϊόντα διατροφής-παράδοση-ιστορία. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, με κυρίαρχο το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και την κορωναίικη ελιά, η οποία φύεται σε όλο το Δήμο Πύλου-Νέστορος . Οι βρώσιμες ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που παράγονται στην Κορώνη. Σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, η πίστη στα ήθη και τα έθιμα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στοιχειοθετούν την επιλογή της Κορώνης ως Εμβληματικής Κοινότητας της Ελλάδας.
Στη διεθνή αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Μαρόκο, χώρες που βρέχονται από τη λεκάνη της Μεσογείου, μοιράζονται κοινά διατροφικά στοιχεία και στοχεύουν στη μεταβίβαση της πολιτιστικής αξίας του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου στις επόμενες γενιές.
Στην υλοποίηση του μεγαλεπίβολου αυτού προγράμματος, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος είναι σε στενή και γόνιμη συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ενώ η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ακόμα, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγροτικό Ινστιτούτο Χανίων, με στόχο την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.
Σύμφωνα με άρθρο του Υπουργείου Πολιτισμού, για μια τοπική κοινωνία, όπως η Κορώνη, η ένταξη της μεσογειακής διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο, προκειμένου ο διατροφικός της πλούτος και οι άλλες εκφάνσεις το τοπικού πολιτισμού – λ.χ. η πλούσια παράδοση της αγγειοπλαστικής και η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική – να γίνουν περισσότερο γνωστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αξιοποίηση και η προβολή των τοπικών προϊόντων μπορούν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς η πολιτισμική εμπειρία μιας μικρής κοινότητας μπορεί να ενταχθεί σε μια σχεδιασμένη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας. Μπορεί να ενισχύσει την αυτογνωσία της και το αίσθημα της κοινής ρίζας των Κορωναίων και να προβάλλει τα προϊόντα της, τους τρόπους παραγωγής και συλλογής τους, τις τελετουργίες και τις γιορτές της, το περιβάλλον και την ομορφιά του ως στοιχεία μιας ποιοτικής σχέσης με τον επισκέπτη.
Βέβαια, είναι ευνόητο ότι στην προσπάθεια αυτή, όχι μόνο η Κορώνη και οι κάτοικοί της, αλλά και ευρύτερα ο Νομός μας και ολόκληρη η Ελλάδα αποκομίζουν πολυδιάστατα οφέλη.
Κατ’ αρχάς, μας δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την αξία των τοπικών ελληνικών προτύπων διατροφής για την υγεία, αλλά και να δούμε την τροφή ως ένα φαινόμενο που αγκαλιάζει κάθε πτυχή του τοπικού πολιτισμού. Οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας, οι εθιμικές και συμβολικές σχέσεις με τη γη και το χωράφι, μπορούν επίσης να προβάλλουν ένα πιο ποιοτικό πρότυπο όσον αφορά στην οργάνωση του χώρου, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες. Μας δίνεται η δυνατότητα να αναλογιστούμε τη σημασία των γνώσεων και των πρακτικών, που κατείχαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και να τις καταγράψουμε, να τις μελετήσουμε και να τις διασώσουμε για την επόμενη γενιά.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι προγραμματίζεται από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου, τριήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, προκειμένου να γνωρίσουν όλοι από κοντά τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό της περιοχής και να περιηγηθούν στις ιστορικές διαδρομές του Δήμου.