Το καλό της πρόσωπο δείχνει η Καλαμάτα με τις κοινωνικές της δράσεις υπέρ των απόρων και των αποκλεισμένων. Με τη σύμπραξη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, εθελοντών και διάφορων φορέων προσφέρονται ποικίλες υπηρεσίες και αγαθά σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η αλληλεγγύη προς τους αναξιοπαθούντες φαίνεται έμπρακτα από τις κοινωνικές δομές που ήδη λειτουργούν στην Καλαμάτα. Πιο συγκεκριμένα, στη Νέα Είσοδο υπάρχει από το 2008 το Δημοτικό Παντοπωλείο το οποίο προσφέρει τα είδη πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και ένδυση των απόρων. Το Παντοπωλείο στηρίζεται από τον Δήμο, τη Μητρόπολη καθώς και από οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

Πέρα από το Δημοτικό Παντοπωλείο, στην παραλία Καλαμάτας λειτουργεί το Δημοτικό Ιατρείο για την πρόληψη ασθενειών, καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη διασφάλιση της υγείας των ανασφάλιστων ή ασφαλισμένων στον ΟΓΑ πολιτών. Γίνεται μια προσπάθεια από ειδικευμένο προσωπικό να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής σε όσους δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτεί η προστασία της υγείας τους.

Η κοινωνική μέριμνα της Καλαμάτας δε σταματά εδώ. Μία σημαντική ενέργεια υπήρξε η ίδρυση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων για την φροντίδα της σωματικής και συναισθηματικής υγείας των ηλικιωμένων έξω από τα ιδρύματα. Οι ηλικιωμένοι με αυτόν τον τρόπο παρά τις φυσικές τους αδυναμίες και τη μοναχικότητα την οποία ενδέχεται να υφίστανται έχουν ένα μικρό δίχτυ προστασίας για τη διατήρηση της καλής τους ζωής.

Για τους ηλικιωμένους υπάρχει και ένα επιπλέον πρόγραμμα που ονομάζεται “Βοήθεια στο Σπίτι”. Όπως δηλώνει το όνομά του έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στα ηλικιωμένα και με αναπηρία άτομα όσα χρειάζονται και δε μπορούν να πραγματοποιήσουν λόγω των αντικειμενικών συνθηκών χωρίς να απομακρυνθούν από το οικείο τους περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από τον Δήμο Καλαμάτας και από άλλους φορείς.

Για τα άτομα με αναπηρία, ο Δήμος έχει προνοήσει και όσον αφορά στη μετακίνησή τους. Επιπλέον, στηρίζει και διάφορους σχετικούς θεσμούς όπως το Ειδικό Σχολείο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΚ) και άλλους. Τα άτομα με αναπηρία δεν υφίστανται ισότιμη μεταχείριση στην κοινωνική ζωή και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η στήριξή τους από τον Δήμο Καλαμάτας αποτελεί μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Η ουσιαστικότερη, ωστόσο, κίνηση είναι η καθολική αλλαγή οπτικής πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Μία ακόμη κίνηση αλληλεγγύης πραγματοποιείται αυτή τη φορά από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καλαμάτας. Πιο συγκεκριμένα, με την ίδρυση του Κοινωνικού Φαρμακείου προσφέρει στους άπορους και ανασφάλιστους πολίτες τα φάρμακα που απαιτούνται και αδυνατούν να αποκτήσουν.

Για τη σίτιση των αναξιοπαθούντων κατοίκων της Καλαμάτας λειτουργεί το Δημοτικό Εστιατόριο στο Α’ ΚΑΠΗ ώστε να έχουν όλοι μια αξιοπρεπή ζωή και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους γι’ αυτήν. Για τους μαθητές έχει καθιερωθεί το Δεκατιανό, το οποίο παρέχεται από τον Δήμο στα παιδιά άπορων οικογενειών . Η δράση αυτή ήταν απαραίτητο να υλοποιηθεί εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας πολλών οικογενειών να παρέχουν όλα τα γεύματα στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να  παρατηρηθούν αρκετές λιποθυμίες μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Για τα παιδιά υπάρχουν και άλλες δράσεις για τη διευκόλυνση των οικογενειών τους και την όσο το δυνατόν αποστασιοποίησή τους από τις επιπτώσεις τη κρίσης. Οι Δημοτικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, λόγου χάρη, είναι μια από αυτές τις δράσεις. Λειτουργούν για τη φύλαξη και την ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση των μαθητών μικρής ηλικίας.

Για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, η Κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας αποτελεί μία ωραία απόδραση από την καθημερινότητα. Βρίσκεται στον Ταϋγετο και, όπως μπορεί κανείς να μαντέψει, αποτελεί ένα πανέμορφο τοπίο με πλούσια βλάστηση και ήρεμη ατμόσφαιρα.

Για την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών πραγματοποιείται μια δράση που απαρτίζεται από ειδικευμένο προσωπικό. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών είναι στη διάθεση των γυναικών που έχουν ανάγκη από ψυχολογική και νομική στήριξη.

Πέρα από την υποστήριξη και τη βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη, ο Δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να δραστηριοποιεί τους κατοίκους της Καλαμάτας είτε με εθελοντικές δράσεις, ώστε να γίνονται πολλές δράσεις και να προάγεται ο ανθρωπισμός και η προσφορά στον συνάνθρωπο, είτε με την Τράπεζα Χρόνου για την μείωση της ανεργίας.

Επιπλέον, στις παραπάνω δράσεις υπάγονται και οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, δηλαδή καλλιεργήσιμες εκτάσεις που προσφέρονται σε άπορα άτομα για την παραγωγή λαχανικών καθώς και η Κοινοφελής εργασία που αποτελεί απασχόληση στον Δήμο όσων εκτίουν την ποινή τους για να μην περιθωριοποιηθούν από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οι παραπάνω δράσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς φαντάζουν αρκετά ανακουφιστικές για τα άτομα που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, απαιτείται η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης και εξάπλωσής τους. Επιπλέον, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας και κίνητρο για τον εξανθρωπισμό μας και τη συνειδητοποίηση της αξίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που για να υφίσταται προϋποθέτει την ένωση όλων μας και την κοινωνική αλληλεγγύη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημοτικό Παντοπωλείο

Διεύθυνση Πρόνοιας Δημου Καλαμάτας

27213 61863

Δημοτικό Ιατρείο

Εξυπηρέτηση και ραντεβού: Σανταρόζα & Παπανικολή/Παραλία Καλαμάτας

27210 93309-97172

Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Α’ ΚΑΠΗ

Μπούτσι 1

27210 95655

Β’ ΚΑΠΗ

Συνοικισμός Κουφού Ελιές

27210 21426

Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Διεύθυνση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας

27213  61863

Κοινωνικό Φαρμακείο

Σανταρόζα & Παπανικολή

27210 93267

Δημοτικό Εστιατόριο

Διεύθυνση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας

27213 61863-4

Μέριμνα για Αμεα

Διεύθυνση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας

Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Διεύθυνση Πρόνοιας

27213 23341

Κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας

Διεύθυνση Παιδείας Δήμου Καλαμάτας

27213 60764

Δεκατιανό

Διεύθυνση Πρόνοιας

27213 61858

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών

Μαντίκλου & Περρωτού

27213 60700

Εθελοντισμός

27213 60709

Δημοτικοί Λαχανόκηποι

Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας

Παπατσώνη 4

27213 60854 – 60846

Τράπεζα Χρόνου

27213 60700

Ελλαδικό
anna pavlou
Η Άννα Παύλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσειεύσει στο Kalamata IN άρθρα διαφόρων θεμάτων.