Αρχές Νοεμβρίου στην Καλαμάτα και τα νοικοκυριά μαζεύουν τα καλοκαιρινά, φτιάχνουν ντουλάπες, κατεβάζουν χαλιά από τα πατάρια. Ειδικά  τα χαλιά, σύμφωνα με την γιαγιά μου, στρώνονται 28η Οκτωβρίου και μαζεύονται 25η Μαρτίου. Γιαγιά συγγνώμη αλλά δεν θα το τηρήσω, μου είναι λίγο δύσκολο να έχω χαλιά στο σπίτι από τώρα, άμμος, πετρούλες και όλα όσα φέρνουμε στο σπίτι μετά την παραλία δυσκολεύουν την κατάσταση.

ki-omos-stin-kalamata-akomi-kolimpame-3

Γιατί ναι τα μπάνια στην Καλαμάτα συνεχίζονται, δεν είναι ανάγκη να είσαι σκληροπυρηνικός  χειμερινός κολυμβητής για να συνεχίσεις τις βουτιές, ο τόπος μας ευνοεί την ανθρώπινη φωτοσύνθεση  καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρέα με εμάς τους ντόπιους και αρκετοί βοριοφερμένοι τουρίστες που χαίρονται τη ζέστη του Καλαματιανού φθινοπώρου. Όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα βέβαια κάποιοι συνεχίζουν την καθημερινότητα τους στην παραλία ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Για να δούμε τι ξέρουν αυτοί που οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε…

Απώλεια βάρους

Το να κολυμπάς σε κρύο νερό κάνει το σώμα να κάψει πολλές περισσότερες θερμίδες από ότι αν κολυμπούσες σε ζεστό και αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια ώστε να μείνει το σώμα μας ζεστό. Το αποθηκευμένο λίπος είναι αυτή η πηγή ενέργειας. Επίσης  οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το κολύμπι σε κρύο νερό αυξάνει σταδιακά τον μεταβολισμό μας.

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Όταν κρυώνουμε η καρδιά μας δουλεύει υπερωρίες, αυτό έχει σαν θετικό αποτέλεσμα  την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος  που καθαρίζει τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία.

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ερευνητές από την Τσεχία, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν μπάνιο σε κρύο νερό για 1 ώρα, 3 φορές την εβδομάδα, ανέπτυξαν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και τις λοιμώξεις) και είχαν γενικά πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψυχολογική τόνωση

Το κλειδί εδώ είναι οι ενδορφίνες. Όταν το σώμα κρυώνει, χρησιμοποιεί ενδορφίνες για να αντιμετωπίσει τον πόνο στο δέρμα. Το φυσικό αυτό αναλγητικό του οργανισμού είναι εδώ για την αντιμετώπιση του πόνου και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

Επίσης, το κρύο θα τονώσει το παρασυμπαθητικό σας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπαυση και την επισκευή του οργανισμού και αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ευτυχίας και στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Καλύτερη σεξουαλική ζωή

Τελευταίο και κατά ιδρωμένο για τους σωστούς λόγους είναι το sex.  Έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που έκαναν τακτικά μπάνιο σε κρύο νερό, είχαν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ οι γυναίκες είχαν αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή οιστρογόνων. Αυτές είναι οι βασικές ορμόνες του σεξ για άντρες και γυναίκες. Επιπλέον, αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του ατόμου και κατ’ επέκταση του ζευγαριού.

ki-omos-stin-kalamata-akomi-kolimpame-1

ki-omos-stin-kalamata-akomi-kolimpame-2

Ελλαδικό
Ανδρέας Καρασπήλιος
Ο Ανδρέας Καρασπήλιος είναι υπεύθυνος του οπτικοακουστικού υλικού της INDEVIN και του Kalamata IN. Κρύβεται πίσω από τα εντυπωσιακά βίντεο που δημοσιεύουμε και πολλές από τις φωτογραφίες των άρθρων μας. Γράφει άρθρα γενικής θεματολογίας στο Kalamata IN.