Tο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας ξεκίνησε την λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες του από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο νέος χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας είναι στην οδό Μπενάκη 11 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ακριβώς πίσω από το κτήριο της Φιλαρμονικής και λίγα μέτρα πιο πάνω από το Καλλιτεχνικό Στέκι και λειτουργεί ως γραφείο για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αλλά και όλων των δράσεων του Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ξεκινώντας με την καθιέρωση αφενός δωρεάν προβολών ντοκιμαντέρ κάθε Δευτέρα και αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικής προβολής ντοκιμαντέρ σε όποιον επιθυμεί, στόχο έχει να καθιερωθεί ως στέκι πολιτισμού και ανοιχτού διαλόγου µε όλους τους φίλους του και ιδίως τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ.

Δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ:

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και ώρα 20:00 θα προβάλλεται με δωρεάν είσοδο ένα ντοκιμαντέρ επιλεγμένο από το πρόγραμμα των προηγούμενων Φεστιβάλ αλλά και κάποια που έχουν παίξει στους κινηματογράφους της Αθήνας αλλά δεν έχουν έρθει ποτέ στην Καλαμάτα.

Για τις προσεχείς προβολές μέχρι το τέλος του χρόνου στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνονται κυρίως ταινίες που κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είχαν προβληθεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά και δεν είχε την ευκαιρία πολύς κόσμος να τις παρακολουθήσει ή ταινίες που άρεσαν πολύ και ζητήθηκε από την ομάδα να τις ξαναπροβάλλει στην πρώτη ευκαιρία.

Επιπλέον, θα καθιερωθούν δύο ημέρες την εβδομάδα που θα μπορεί κάποιος να έρχεται με το laptop του και τα ακουστικά του να διαλέγει κάποιο από τη λίστα των 250 και πλέον ντοκιμαντέρ της βιντεοθήκης και να το βλέπει επιτόπου, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να γίνει χρήση του εξοπλισμού του Κέντρου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του Φεστιβάλ να ξαναδούν κάποιο ντοκιμαντέρ που τους άρεσε ή να αναζητήσουν κάποιο που ήθελαν αλλά δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν. Οι φίλοι που θα προσέρχονται θα έχουν τη δυνατότητα να πιούν έναν καφέ, ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των μελών του κέντρου για την ομαλή λειτουργία του χώρου.

Δωρεάν προβολές ταινιών για σχολεία:

Παράλληλα, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα διατίθεται, κατόπιν ραντεβού (δωρεάν πάντα) σε σχολικές τάξεις για προβολές εκπαιδευτικών ταινιών συνεχίζοντας έτσι τη δράση που ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά η ομάδα του Κέντρου επισκεπτόμενη απομακρυσμένες σχολικές μονάδες της Περιφέρειας.

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, η ομάδα του Κέντρου απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν διαλέγοντας από μια πληθώρα εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ (τουλάχιστον 60 ταινίες) και να κλείσουν ραντεβού να φέρουν την τάξη τους όποια ημέρα επιθυμούν. Σχετικές επιστολές θα σταλούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα να σταλεί η επιλεγμένη ταινία ηλεκτρονικά για να προβληθεί στο χώρο του σχολείου.

Η ομάδα του Κέντρου για το μήνα Σεπτέμβριο επέλεξε και θα προβάλλει με ελεύθερη είσοδο κάθε Δευτέρα στις 20:00 τα παρακάτω ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα των προηγούμενων φεστιβάλ.

Δευτέρα 09/09:

The Machine Which Makes Everything Disappear της Tinatin Gurchiani (97’ | 2012, Georgia/Germany)

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ-the machine

H σκηνοθέτης επιστρέφει στην πατρίδα της, τη Γεωργία, για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των νέων. Μερικοί θέλουν να γίνουν διάσημοι αστέρες κινηματογράφου, ενώ άλλοι απλά θέλουν να πουν την ιστορία τους. Μια καλειδοσκοπική εικόνα μιας σύγχρονης κοινωνίας που εξακολουθεί να αντηχεί μέσα από το σοβιετικό παρελθόν της…

Δευτέρα 16/09

Touch of an Angel του Marek Tomasz Pawlowski (60’, Germany | Poland 2015)

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ-the touch of an angel

“Το Άγγιγμα ενός Αγγέλου” είναι μια πολύ προσωπική, ποιητική ιστορία ενός κωφού άντρα που επιστρέφει στα μέρη όπου βρήκε καταφύγιο ως παιδί. Η ταινία παρουσιάζει παντελώς άγνωστα γεγονότα για την ύπαρξη ενός αποτυχημένου γραφείου μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη στην πόλη του Άουσβιτς, το οποίο διαχειριζόταν ο πατέρας του ήρωα. Τι πήγε τόσο απαίσια στραβά σε ένα μέρος το οποίο αργότερα έγινε διάσημο για τους θαλάμους αερίων του; Ο ήρωας της ταινίας Henryk Schoenker μιλάει γι’ αυτό τολμηρά, κοιτώντας τον θεατή στα μάτια.

Δευτέρα 23/09

Ghost hunting του Raed Andoni (90’, France, Palestine 2017)

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ-ghost

Ο σκηνοθέτης Raed Andoni έβαλε μια αγγελία σε εφημερίδα της Ραμάλα ψάχνοντας για πρώην κρατούμενους του ανακριτικού κέντρου Mοskobiya της Ιερουσαλήμ ζητώντας οι άνδρες που θα πάνε να έχουν εμπειρία ως τεχνίτες, αρχιτέκτονες ή ηθοποιοί. Έπειτα από μια ακρόαση που έμοιαζε σχεδόν με παιχνίδι ρόλων έστησε ένα αντίγραφο των δωματίων ανακρίσεων και κελιών του κέντρου σε κανονικό μέγεθος μέσα σ’ έναν διάδρομο κάτω από την εποπτεία των πρώην κρατουμένων με βάση τη μνήμη τους.

Δευτέρα 30/09

Cause of Death: Unknown της Anniken Hoel (90′, Νορβηγία 2017)

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ-cause-of-death

Μια προσωπική έρευνα που εκθέτει τα θανάσιμα μυστικά των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και την δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και της εμπορίας των φαρμάκων.

Προβολή ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή:

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ-the 11th hour

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητοποιήσεων (20-27 Σεπτεμβρίου), με αφορμή τη σύνοδο του ΟΗΕ κατά την οποία προγραμματίζονται παγκοσμίως ακτιβισμοί, πολιτιστικά δρώμενα από οικολογικές οργανώσεις, καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Στέκι του Κέντρου(Μπενάκη 11) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “The 11h Hour” των Leila & Nadia Conners με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.

Η είσοδος στην προβολή θα είναι ελεύθερη.

Elladiko