Καλή Σαρακοστή!

Η Καθαρή Δευτέρα συμβολίζει την πνευματική και σωματική «κάθαρση» πριν από την κατάνυξη της Μεγάλης Σαρακοστής και αποτελεί ταυτόχρονα την κορύφωση των ξέφρενων εορτασμών του Τριωδίου.

Πέρα λοιπόν από τα γνωστά έθιμα της ημέρας, όπως είναι το πέταγμα του χαρταετού, η εκδρομή στην εξοχή, η λαγάνα και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, η Ελλάδα υποδέχεται την Σαρακοστή με ξεχωριστά και ιδιαίτερα έθιμα.

Καρναβάλι της Νέδουσας

karnavali-nedousas

Πρώτο απ’ όλα παρουσιάζουμε το γνωστό σε όλους τους Μεσσήνιους έθιμο της αναβίωσης του αγροτικού καρναβαλιού στη Νέδουσα, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά σε ένα αρχαίο τελετουργικό για ευημερία και γονιμότητα.

Ας δούμε μερικά από τα υπόλοιπα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας ανά την Ελλάδα:

Έθιμο των Μουτζούρηδων

ethimo-montzouridwn

Το έθιμο των Μουτζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας, όπου δύο μεταμφιεσμένοι μουτζουρώνουν τους επισκέπτες με καπνιά από το καζάνι όπου έβραζε την προηγούμενη μέρα η φασολάδα από τις γυναίκες του χωριού.

Βλάχικος γάμος

vlaxikos-gamos

Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Του Κουτρούλη ο Γάμος

koutrouli-gamos

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη –η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαροδευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.

Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων

laiko-dikastirio-anithikon-praxewn

Στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο ανταλλάσσονται απρεπείς χειρονομίες μεταξύ των θεατών, και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.

Έθιμο του αλευρομουτζουρώματος

aleuromoytzouroma

Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Χορός των Παπάδων

xoros-papadwn

Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνει ο παραδοσιακός χορός των Παπάδων. Το χορό σέρνουν πρώτοι οι παπάδες και ακολουθούν οι γέροντες του χωριού.

Έθιμο του Αγά

ethimo-aga

Το έθιμο του Αγά –με ρίζες στην Τουρκοκρατία– αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.

Ορισμένες από τις πληροφορίες αντλήθηκαν από το Visit Greece

Elladiko