Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το περσινό καρναβάλι και η Καλαμάτα είναι έτοιμη να υποδεχτεί την επόμενη καρναβαλική της παρέλαση και όχι μόνο. Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, η πλειοψηφία όμως των κατοίκων της Μεσσηνίας με την είσοδο του Φεβρουαρίου άρχισε να μπαίνει δυναμικά στο κλίμα του φετινού καρναβαλιού.

Στο μυαλό όλων, τα παιδιά και οι νέοι είναι αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο από όλους τέτοιου είδους διοργανώσεις. Ας επικεντρωθούμε όμως στους νέους, συνοψίζοντας τις απόψεις τους για το φετινό καρναβάλι.

Αδιαμφισβήτητα, οι περισσότεροι περιμένουν με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Το καρναβάλι είναι μια γιορτή, ένας τρόπος να ξεφύγουν από την κουραστική καθημερινότητά τους και μάλιστα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Δεν είναι ανάγκη να συμμετέχει κάποιος στο καρναβάλι για να γευτεί αυτή τη μαγεία. Παρακολουθώντας έστω την παρέλαση του καρναβαλιού, όπως επέλεξαν να κάνουν πολλοί Καλαματιανοί πέρυσι, αλλά κάνοντας και μια βόλτα στη πόλη τις ημέρες των εκδηλώσεων, η ατμόσφαιρα παιχνιδιού και χαράς που κατακλύζει την πόλη την περίοδο αυτή μπορεί να επηρεάσει τους πάντες ή τουλάχιστον τους περισσότερους.

Αυτό που χαροποιεί ιδιαίτερα τους νέους είναι ότι πραγματοποιείται ένα καρναβάλι στην πόλη τους, γεγονός που τους διευκολύνει υπέρμετρα. Για κάποιους θα ήταν αδύνατο να παρευρεθούν σε κάποια άλλη πόλη ή σε κάποιο από τα γειτονικά χωριά για να παρακολουθήσουν την παρέλαση του καρναβαλιού ή μία από τις εκδηλώσεις, οπότε ένα καρναβάλι στο οποίο μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και με τα πόδια, είναι μια αρκετά καλή ιδέα.

Θα ήταν λάθος όμως να παραλείψουμε και τη μερίδα των νέων που δε δείχνουν ενδιαφέρον για το καρναβάλι. Άλλοι διότι δεν αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από το περσινό καρναβάλι οπότε το φετινό τους αφήνει αδιάφορους, άλλοι γιατί δεν ενθουσιάζονται από τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενώ άλλοι για προσωπικούς τους λόγους.

Όπως και να ‘χει πάντως, το καρναβάλι δε συμβάλλει θετικά μόνο στη διάθεση των νέων και όλων αυτών που θα το υποδεχτούν με θέρμη, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της πόλης. Με την οργάνωση του καρναβαλιού θα αυξηθεί ο τουρισμός σε αρκετά σημαντικό ποσοστό καθώς αρκετοί θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν την πόλης μας. Και ο εσωτερικός τουρισμός  θα επιφέρει σημαντική άνοδο στα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο θετικές προοπτικές για την οικονομία της πόλης.

Η Καλαμάτα συγκαταλέγεται στις ελληνικές πόλεις που διοργανώνουν καρναβάλι και προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η κατάσταση προς το παρόν έχει ως εξής. Αναμένουμε το δεύτερο Καλαματιανό καρναβάλι και τις εντυπώσεις που θα προκαλέσει στους νέους και όχι μόνο.

Φωτεινή Αθηνέλη

Μαθήτρια Λυκείου

Καλαμάτα

Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα