Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη. Αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει τη χρονιά αυτή για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση, και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

Η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει.

Η Καλαμάτα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πρόταση για να επιλεγεί η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας. Ο φάκελος θα υποβληθεί το 2015, αλλά η Καλαμάτα έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, εξασφαλίζοντας μάλιστα διακομματική στήριξη, ενώ έχουν ενημερωθεί σημαντικοί Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι για την υποστήριξη του αιτήματος. Σημειώνεται πως έχει αποφασισθεί να επιλεγούν ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το 2021 μία πόλη από τη Ρουμανία και μία από την Ελλάδα, γι’ αυτό και η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα ώστε να είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως η πόλη μας έχει σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, καθώς είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 και εδώ συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του Αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Ο ορισμός της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 θα συμπέσει με την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης.Υπέρ της υποψηφιότητας της Καλαμάτας συνηγορούν, επίσης, η αξιοσημείωτη πολιτιστική της διαδρομή επί δεκαετίες, οι υποδομές που διακονούν τον Πολιτισμό με κορυφαία το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, καθώς και οι διεθνείς εκδηλώσεις (για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού) που ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει επί σειράν ετών.

Η πρόταση αυτή του Δήμου μας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης της χώρας μας, κυρίως των αθηναϊκών, τα οποία έσπευσαν να αναμεταδώσουν την είδηση, παρουσιάζοντας μάλιστα με πολύ θετικά σχόλια την πρωτοβουλία μας αυτή.

Αξίζει να αναφέρουμε και ότι σε πολλά άρθρα η πόλη μας έτυχε εγκωμιαστικών σχολίων και παρουσιάστηκαν μικρά αφιερώματα για τις ομορφιές της και την ανάπτυξή της.

Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες μέρες την εξέλιξη των ενεργειών του Δήμου μας.

 

Ελλαδικό
Xara Koulopoulou
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.