Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες ενός σκληρού πολέμου στη λωρίδα της Γάζας. Βομβαρδισμοί νοσοκομείων, σχολείων, κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, υδραγωγείων, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων…

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, ο αριθμός των Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από την έναρξη των συγκρούσεων έχει φτάσει τους 1.190, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 7.000.

Στα νοσοκομεία της περιοχής πλήθος γιατρών εργάζεται μέρα νύχτα σε μια προσπάθεια να σωθούν τα θύματα του αποτρόπαιου αυτού πολέμου.

Σοκ έχει προκαλέσει, μάλιστα, σε όλο τον κόσμο ένα βίντεο που απεικονίζει Ισραηλινούς να πανηγυρίζουν στους δρόμους για τους αμέτρητους θανάτους παιδιών της Παλαιστίνης!

Τα μέσα μεταδίδουν συνεχώς απάνθρωπες εικόνες από την περιοχή των επιθέσεων και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο λαό της Παλαιστίνης.

Στην Καλαμάτα βλέπουμε τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις για τη γενοκτονία, όπως χαρακτηρίζεται, των Παλαιστινίων.

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Μεσσηνίας στους συναδέλφους τους από τη Γάζα, συνυπογράφοντας την ανοικτή επιστολή-πρόσκληση που οι ίδιοι έχουν απευθύνει εδώ και μέρες στους γιατρούς και επιστήμονες όλου του κόσμου.

Μέσω της επιστολής-πρόσκλησης που βγήκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, 24 γιατροί και επιστήμονες για τη Γάζα, ζητούν από τους απανταχού συναδέλφους τους  να μην παραμείνουν σιωπηλοί θεατές της σφαγής των αμάχων και να την συνυπογράψουν για να σταματήσει το μακελειό. Τους καλούν να  ενώσουν τις φωνές τους για να σταματήσουν το πρωτοφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συντελείται εκεί.

Ανάμεσα σε άλλα στην εν λόγω ανοικτή επιστολή αναφέρεται: «Είμαστε γιατροί και επιστήμονες, που αφιερώνουμε τη ζωή μας στη φροντίδα και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδικάζουμε αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει, την ανελέητη επίθεση στη Γάζα από το Ισραήλ και ζητάμε από τους συναδέλφους μας,  να την καταδικάσουν και αυτοί. Αμφισβητούμε τη διαστροφή μιας προπαγάνδας που στο όνομα μια υποτιθέμενης «άμυνας» δικαιολογεί  τη σφαγή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία σκληρή και απάνθρωπη επίθεση απροσδιόριστης διάρκειας, έκτασης και έντασης. Κάθε φορά ο φόρος αίματος βαρύνει κυρίως αθώους ανθρώπους γυναίκες και παιδιά, με το απαράδεκτο πρόσχημα του Ισραήλ για την εκρίζωση πολιτικών κομμάτων και της αντίστασης στην κατοχή και την πολιορκία που αυτό επιβάλλει. Η Γάζα παγιδευμένη στην πολιορκία, δολοφονείται από μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονα εξελιγμένες στρατιωτικές μηχανές στον κόσμο. Αν, όσοι από μας είμαστε ικανοί να ορθώσουμε τη φωνή τους και  δεν το κάνουμε  θα είμαστε συνένοχοι στην καταστροφή της ζωής και της πατρίδας του 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Γάζα.».

Οι ίδιοι τονίζουν πως η στάση του Ισραήλ έχει προσβάλει την ανθρωπιά  τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους, μαζί με την επαγγελματική ηθική και τις προσπάθειές τους. Ακόμη και όσοι από τους γιατρούς επιθυμούν να μεταβούν στη λωρίδα για να βοηθήσουν, αδυνατούν να φτάσουν στη Γάζα λόγω του αποκλεισμού.

Υπογραφές μέχρι στιγμής (09:30 BST, 30 Ιουλίου 2014): 19.666 και υπογράφουμε στο: www.thelancet.com

Ακόμα, σήμερα Πέμπτη 31 Ιουλίου στις 8 το βράδυ με προσυγκέντρωση στο συντριβάνι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και η ΕΡΑ Καλαμάτας καλούν σε διαδήλωση – Κινητοποίηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι: «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια γενοκτονία, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στο εσωτερικό του Ισραήλ φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα από τους πολίτες που παραμένουν άνθρωποι και γνωρίζουν καλά ότι οι λαοί, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα, μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στην βάση του αλληλοσεβασμού. Έφεδροι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν και ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ισραήλ. Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα που δημιουργείται στο Ισραήλ, ενώνοντας τις φωνές μας με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή στο λιμάνι.

www.facebook.com

 

Ελλαδικό
Xara Koulopoulou
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.