Μετά τις έρευνες Πολιτιστικής Χαρτογράφησης του “KALAMATA:21” για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 πρόκειται να συμβεί ένα πραγματικό «άνοιγμα» στην κοινωνία της πόλης μας. Όλα δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας για να επιτύχει η Καλαμάτα είναι η συμμετοχική διαμόρφωση δεκαετούς Πολιτιστικής Στρατηγικής.
Μια τέτοια στρατηγική θα είναι και η «κληρονομιά» της διαδικασίας της διεκδίκησης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Για αυτό το λόγο το Γραφείο Υποψηφιότητας “KALAMATA:21” απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Θεματικές Ομάδες Εργασίας, με σκοπό την δημιουργία της δεκαετούς πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης. Κάθε Ομάδα Εργασίας θα αναλάβει μία θεματική και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το αντικείμενό της ολιστικά. Στόχος των Ομάδων Εργασίας είναι μέσα από τον διάλογο, την έρευνα και την συνεργασία να προκύψει η πολιτιστική στρατηγική του Δήμου και της πόλης της Καλαμάτας.
Οι Ομάδες Εργασίας είναι ανοιχτές στο κοινό και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει, να συμμετέχει και να συνεισφέρει εθελοντικά με τις γνώσεις του στην ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων, που μπορούν να συμπεριληφθούν στο δεκαετές αυτό πλάνο. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, όποτε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα του Γραφείου Υποψηφιότητας: www.kalamata21.eu 
Παρ’ όλο που δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής, συνιστάται η έγκαιρη εγγραφή και συμμετοχή, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη κάθε ατομικής συμμετοχής.
Οι Θεματικές Ομάδες Εργασίας είναι:
1. Πολιτιστική Κληρονομιά (στην οποία περιλαμβάνεται και ο λαϊκός πολιτισμός, η γαστρονομία και τα διατηρητέα)
2. Μουσική
3. Χορός
4. Εικαστικά
5. Γράμματα/ Λόγος
6. Κινηματογράφος
7. Θέατρο
8. Δημιουργική Βιομηχανία
9. Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες
10. Φεστιβάλ
11. Ταυτότητα Τόπου (περιλαμβάνεται και ο πολιτιστικός τουρισμός)  
12. Πολιτιστικές Υποδομές (περιλαμβάνεται και το αστικό περιβάλλον).
 
 
Ελλαδικό