Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να εμφανίζονται στην πόλη μας επιγραφές έξω από café με τον τίτλο ή το σχόλιο “καφές σε αναμονή”…  Ποιόν τελικά περιμένουν οι συγκεκριμένοι καφέδες;

Ο “καφές σε αναμονή” είναι μια πράξη αλληλεγγύης και συμπόνιας  που γεννιέται στην Ελλάδα της κρίσης, μια απλή κίνηση ταυτόσημη της κουλτούρας μας, με αποδέκτες ανθρώπους που στερούνται της δυνατότητας να πιούν έναν καφέ, κάτι που για τους περισσότερους φαντάζει απλό και δεδομένο. Το πώς αυτό συμβαίνει είναι απλό. Εκεί που εσύ παραγγέλλεις τον καθημερινό  καφέ σου, την ώρα της πληρωμής, πληρώνεις  έναν ακόμα και αυτός απευθείας αναγράφεται στον πίνακα έξω από το μαγαζί.

Ταυτόσημη δράση και  το “καφέ που περιμένει” με πρωτοστάτη το περιοδικό “σχεδία”. Εμπνευσμένο  από τα εργατικά  café στη Νάπολη, της Νότιας Ιταλίας  πριν από περίπου εκατό χρόνια, μια κίνηση γνωστή με το όνομα “caffé sospeso”.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Ο “καφές σε αναμονή” να εξαπλωθεί σε εστιατόρια, φούρνους, κρεοπωλεία και σε κάθε κατάστημα που εμπορεύεται είδη πρώτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα πρώτα δείγματα διαφαίνονται θετικά. Αναζητήστε και εσείς τους χώρους της πόλης μας που είναι μέτοχοι αυτής της δράσης και στηρίξτε αθόρυβα και με αξιοπρέπεια ανθρώπους που το έχουν ανάγκη!

Στο παρακάτω εξαιρετικό βίντεο μπορείτε να δείτε πως οι σπουδαστές του 3ου έτους της Δραματικής Σχολής “Δήλος” μάς κινητοποιούν, “επικοινωνώντας” μας την βασική ιδέα του “καφές σε αναμονή”…

 

Ελλαδικό
Ανδρέας Καρασπήλιος
Ο Ανδρέας Καρασπήλιος είναι υπεύθυνος του οπτικοακουστικού υλικού της INDEVIN και του Kalamata IN. Κρύβεται πίσω από τα εντυπωσιακά βίντεο που δημοσιεύουμε και πολλές από τις φωτογραφίες των άρθρων μας. Γράφει άρθρα γενικής θεματολογίας στο Kalamata IN.