Ο Ισπανός Χόρχε Κρέσις (Jorge Crecis), χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος χορού, είναι γνωστός για τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως εκπαιδευτικός. Επισκέπτεται για πρώτη φορά την Καλαμάτα, για να διδάξει το σεμινάριο σύγχρονου χορού και να μεταδώσει στους έλληνες χορευτές την τεχνική του: μέσω της χρήσης της δυναμικής που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σώμα και το έδαφος, οι πιο θεαματικές χορογραφίες γίνονται παιχνιδάκι και χωρίς κανένα ρίσκο τραυματισμού.
Σε μια φιλική συνάντηση με τον χορευτή Γιάννη Χατζηγιαννόπουλο κάπου στην παραλία της Καλαμάτας, μιλά στο “Kalamata IN” για την εμπειρία του από την πόλη μας και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Πως είναι η πρώτη σου φορά στην Καλαμάτα και ποιες οι εντυπώσεις σου;
Η πόλη είναι πολύ καθαρή, έχω εντυπωσιαστεί και οι ταβέρνες στην παραλία είναι εξαιρετικές! Το φαγητό είναι πολύ καλό και ο κόσμος πολύ φιλικός. Δε μιλάω Ελληνικά και παρόλο που κάποιοι δεν ξέρουν Αγγλικά είναι πολύ πρόθυμοι να με εξυπηρετήσουν. Ο καιρός είναι εξαιρετικός, ζεστός και ακριβώς όπως τον θέλω και κάθε φορά που έχω μια πρόσκληση για την Ελλάδα λέω πάντα ναι! Είναι σαν να είμαι σπίτι μου. Ειδικά για την Καλαμάτα, δεν είχα πολύ χρόνο να ανακαλύψω και να δω την παλιά πόλη και επειδή δεν έχω αμάξι, έχασα πολλές από τις παραλίες που βρίσκονται γύρω.
Τελειώνοντας η εβδομάδα που βρίσκομαι εδώ, έχω την αίσθηση ότι θα ήθελα να γνωρίσω περισσότερο την πόλη. Ελπίζω λοιπόν, να έρθω ξανά με τη σύντροφό μου για διακοπές και να δω πιο πολλά από την Καλαμάτα. Κάποια βράδια που βγήκα για ποτό διασκέδασα αρκετά. Η θέση μου ως δασκάλου είναι προνομοιακή γιατί είμαι πιο κοντά στο κοινό αλλά και στους χορευτές των παραστάσεων. Γνώρισα πολύ κόσμο, πέρασα υπέροχα και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό!
Ποια είναι η γνώμη σου για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;
Αισθάνομαι “καθαρό” σεβασμό για τους διοργανωτές γιατί ξέρω πόσο σκληρή δουλειά χρειάζεται για όλο αυτό. Ζω στο Λονδίνο αλλά γνωρίζω καλά πως είναι τα πράγματα με τις διοργανώσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Οι άνθρωποι οι οποίοι οργανώνουν και παλεύουν για το Φεστιβάλ δεν έχουν, λοιπόν, μόνο το σεβασμό μου αλλά και το θαυμασμό μου και τους ευχαριστώ για το ότι βρίσκομαι εδώ. Νοιάζονται πραγματικά για εμάς , αν χρειαζόμαστε κάτι, οτιδήποτε. Αισθάνομαι πολύ καλά γιατί είναι σαν να δουλεύω σε μια ομάδα και ότι έχω πραγματικά μια ανθρώπινη επαφή με τον κόσμο και το απολαμβάνω!
Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πιστεύω πως έχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Όλες αυτές τις μέρες αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στο πιο σημαντικό γεγονός που συμβαίνει στις μέρες μας! Εδώ μπορείς να δεις πράγματα που έχουν συμβεί χορευτικά πριν 20 χρόνια και να έχουν την ίδια δυναμική με τότε και γι’ αυτό είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Πως είναι το χορευτικό επίπεδο των σπουδαστών του σεμιναρίου; Είσαι ικανοποιημένος;
Εδώ στην Ελλάδα, κάτι πρέπει να έχει το νερό που πίνετε ή το φαγητό που τρώτε! Όλοι οι Έλληνες χορευτές στα σεμινάρια, στην Αρτηρία της Λευκάδας, στην Κρατική της Αθήνας και τώρα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έχουν κάτι σαν δώρο από τους Θεούς μέσα τους και είναι πράγματι ανταμοιβή για μένα ως δάσκαλος να εισπράττω ότι δίνουν το 150% αυτού που κάνουν!
Οι Έλληνες χορευτές λοιπόν σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να έχουν κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό. Τα επίπεδα των χορευτών του σεμιναρίου είναι διάφορα. Από επαγγελματίες και σπουδαστές χορού μέχρι και άτομα που χορεύουν για χόμπι. Αυτό από τη μια είναι καλό γιατί μαθαίνουν και παίρνουν ο ένας από τον άλλον, αλλά από την άλλη γίνεται λίγο περιορισμένο λόγω αυτών των διαφόρων επιπέδων. Προσπάθησα το σεμινάριο να είναι προσιτό σε όλους και πιστεύω πως βρήκαμε ένα κοινό σημείο να δουλέψουμε όλοι μαζί τόσο καλά. Ξέρω, είναι δύσκολο να ευχαριστηθούν πάντα όλοι, αλλά ξέρω πως έκανα το καλύτερο που γινόταν για όλους.
Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα σε ξαναδούμε στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;
Ελπίζω πως ναι! Θα το ήθελα πάρα πολύ και θα μπορούσα να έρθω ξανά είτε με κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάλι, είτε ως χορογράφος με μια παράστασή μου. Πραγματικά ελπίζω να ξαναέρθω και θα ανταποκριθώ σε μια επόμενη πρόσκληση. Σας ευχαριστώ πολύ.