Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της, είναι ένας χώρος που φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου χειμώνα καλοκαίρι. Είναι σημείο αναφοράς, ένας μέρος για διάφορα μικρά και μεγάλα γεγονότα και ένα σημαντικό κοινωνικό και εμπορικό σημείο συνάντησης με σημαντική ιστορία.

Στο πέρασμα των χρόνων έχει πάρει διάφορα ονόματα, ενώ έχει δεχτεί πολλές φορές αναπλάσεις και παρεμβάσεις.

Οι αλλαγές στην ονομασία της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου ουκ ολίγες. Δώδεκα για την ακρίβεια, ανάλογα με την πολιτική κατάσταση: από πλατεία Τζανή στα τέλη του 19ου αιώνα έως πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, όπως μετονομάστηκε για τελευταία φορά τα 1992.

Ας δούμε τις ονομασίες της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας:

Πλατεία Τζανή: Γνωστή με αυτό το όνομα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι του 1940, σε ανάμνηση του καϊμακλή καφέ που παρασκεύαζε στο καφενείο του ένας συμπαθής επαγγελματίας ονόματι Τζανής Καραμπίνης. Η θέση αυτού του καφενείου τοποθετείται στα δυτικά της οδού Αριστομένους, απέναντι από τη στοά Βαρβουτσή.

Πλατεία Καπνοκοπτηρίου: Γνωστή με αυτό το όνομα, επειδή εδώ στεγάστηκε για κάποιο διάστημα το δημόσιο καπνεργοστάσιο της πόλης.

Πλατεία Κωνσταντίνου Διαδόχου: Πήρε αυτό το όνομα το 1912, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη τιμής προς το διάδοχο Κωνσταντίνο «διά τας περιφανείς νίκας του».

Πλατεία Βενιζέλου: Κατά την περίοδο 1926 έως το 1935. Η ονομασία αυτή καταργήθηκε το 1935 επειδή έφερε, σύμφωνα με τα Πρακτικά του δήμου, το όνομα «ενός κακούργου και παράφρονος πολιτικού».

Πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου: Όνομάστηκε έτσι το 1935, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄: Όνομάστηκε έτσι το 1938, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Πλατεία Λαϊκής Σχολής: Έτσι αναφέρεται ο χώρος μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο σε καρτ ποστάλ της εποχής.

Πλατεία Τριανόν: Με την ονομασία αυτή ήταν γνωστός ο χώρος μπροστά από το καφενείο και τον κινηματογράφο «Τριανόν» (δεκαετία 1920 και εξής).

Πλατεία Ηρώων: Έτσι αναφέρεται στα Πρακτικά του δήμου την περίοδο 1942-1944.

Πλατεία ΕΛΑΣ: Η αναφορά αυτή επισημαίνεται στα Πρακτικά του δήμου κατά το 1944.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Μετονομάστηκε το 1982, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄: Μετονομάστηκε εκ νέου το 1992, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό από την κεντρική πλατεία Καλαμάτας του χθες και του σήμερα:

Ελλαδικό