Ζούμε σε μία χώρα που έχει ταυτιστεί με τον ήλιο και τη θάλασσα. Η θάλασσα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, της δραστηριότητάς μας. Με γαλάζια, τιρκουάζ ή μπλε νερά, με φόντο βράχια ή καταπράσινες πλαγιές, με βότσαλα ή χρυσαφένια άμμο, οι παραλίες μας και οι θάλασσές τους αποτελούν από τα πιο χαρακτηριστικά και όμορφα στοιχεία που συνθέτουν το πρόσωπο της νησιωτικής και παραθαλάσσιας Ελλάδας.

Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά περίπου 16.000 χλμ. ακτών. Ακτές γνωστές σε όλο τον κόσμο για την ποικιλομορφία τους, την καθαρότητά τους, τη διαύγεια των νερών τους και την ομορφιά τους. Από ήσυχους απομονωμένους κολπίσκους και ορμίσκους μέχρι δημοφιλή θέρετρα, από αμμώδεις παραλίες μέχρι βραχώδεις όρμους, οι παραλιακές ακτογραμμές κερδίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή όλες τις εποχές.

Και τι καλύτερο από παραλίες βραβευμένες για την καθαρότητα των νερών τους, στις οποίες μπορεί κανείς να πάει, ακόμα και περπατώντας, σε λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο της πόλης; Αυτό παρέχει η πόλη μας.

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, κτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου παρέχει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της μια ακτογραμμή 3 χιλιομέτρων.

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο Φιλοξένια, διακόπτεται από το λιμάνι ,  με τα γραφικά παλιά κτιριακά συγκροτήματα του τελωνείου, των κυλινδρόμυλων «Ευαγγελίστρια» και του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και από τη μαρίνα, με τις απαραίτητες και εκσυγχρονισμένες χερσαίες εγκαταστάσεις και κατάλληλες θέσεις ελλιμενισμού και συνεχίζοντας στη δυτική πλευρά της πόλης, παίρνοντας  την ονομασία δυτική παραλία.

Η παραλιακή ζώνη επί της λεωφόρου Ναυαρίνου, με τους φοίνικες και τις πολύχρωμες ομπρέλες, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα, οδικώς, με τα πόδια ή το ποδήλατο, κάτω από τον επιβλητικό Ταΰγετο και με θέα το γαλάζιο της θάλασσας. Ενώ τα προσεγμένα ξενοδοχεία συνυπάρχουν, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, με ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίνοντας ζωή και προσφέροντας απολαύσεις στους περαστικούς.

Αλλά το σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης μας είναι η παραλιακή ζώνη, με τα ζεστά, ήσυχα και καθαρά νερά στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου, που αποτελεί την ιδανική επιλογή για κολύμπι. Η πρόσβαση στις παραλίες είναι ελεύθερη, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι οργανωμένες με εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών (ομπρέλες, ξαπλώστρες, καμπίνες, καφέ, μπαρ-εστιατόρια κ.λπ.), όπου εκτός από την κολύμβηση, υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ (σκι, ιστιοσανίδα, καταδύσεις κ.α.), καθώς και άλλα μέσα διασκέδασης στο νερό, όπως είναι το αλεξίπτωτο, οι «σαμπρέλες» και η «μπανάνα», τα ποδήλατα θάλασσας, το jet ski κ.λπ. Παράλληλα, οι ακτές διαθέτουν «θέσεις» (πύργους) με ναυαγοσώστες για ασφαλέστερη κολύμβηση, ενώ λειτουργεί ένα οργανωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο που συνδέει το παραλιακό κομμάτι με το κέντρο της πόλης.

Η παραλία μας είναι χαρακτηριστικό της πόλης και πάντα ήταν σημείο κατατεθέν της. Ας δούμε μια ιστορική αναδρομή με φωτογραφίες της παραλίας στο πέρασμα των χρόνων:

3 Καλαμάτα, 1829.  Λιθογραφία του P. Baccuet

13

Ανατολική προκυμαία και αντιβραχίονας, γύρω στα 1900 και σε μεταγενέστερες εποχές

5

4

12

7

Το Λιμάνι τη δεκαετία του 1930

8

6

            Μεταφορά εμπορευμάτων με καΐκια, ιστιοφόρα και κάρα

17

 Οδός Ναυαρίνου

14

15

13

ka

   Η Καλαμάτα και το λιμάνι της σε αεροφωτογραφία του 1938

 

kaa

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ 60’s

 

1

20

19

22

Μια κάρτα του 1985

Και η Καλαμάτα σήμερα:

la

233

2336

kalamata-view-130

kalamata-view-167

Πηγές για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες:

www.facebook.com

www.gak.mes.sch.gr

Elladiko