Μια πόλη είναι οι άνθρωποί της. Χαρακτηρίζεται από την προσωπικότητά τους, τις δραστηριότητές τους και το όραμά τους. Όταν βλέπεις νέα παιδιά να κυνηγάνε τα όνειρά τους, να τολμούν να κάνουν κάτι διαφορετικό και να ξεχωρίζουν, δε μπορεί παρά να αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την πόλη αυτή.

«Ο Ιπποκράτης βάζει ψηλά τον πήχυ για την Καλαμάτα»

Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζεται στο www.andro.gr  το αφιέρωμα για τον Καλαματιανό Ιπποκράτη Παπαδημητράκο ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταγγίζει πρωτότυπες ιδέες στην πόλη του (και την ονειρεύεται να αποκτά διεθνή επιρροή) και παρουσιάζει το βραβευμένο καινοτόμο μοντέλο ανταποδοτικής κομποστοποίησης Organery.

Όπως αναφέρει ο Ιπποκράτης:

Το 2003 μπήκα πρώτος με υποτροφία στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη.  Όταν τέλειωσα τις σπουδές, και επέστρεψα στην Καλαμάτα, μου έγινε πρόταση να συμμετάσχω στο πρώτο TEDx. Εκεί γνώρισα τον Γιάννη Μουργή, απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ και ενεργό πολίτη της Καλαμάτας, ο οποίος μου είπε: «Ιπποκράτη, έχω μια ιδέα», μια ιδέα που αφορούσε στην οικογενειακή κομποστοποίηση, του πρότεινα κάποιες βασικές αλλαγές και καταλήξαμε στο Organery.

Το Organery είναι ένα δίκτυο «έξυπνων κάδων» κοινής χρήσης σε γειτονιές, που θα δέχονται μόνο οργανικά σκουπίδια, θα αναγνωρίζουν τον κάθε χρήστη και θα τον επιβραβεύουν.

Πώς θα γίνει αυτό; Ο χρήστης θα κατεβάζει την εφαρμογή του Organery στο κινητό του, θα δημιουργεί έναν ατομικό λογαριασμό και θα αποκτά πρόσβαση στους «έξυπνους κάδους», οι οποίοι θα τον αναγνωρίζουν μέσω QRcode και θα τον επιβραβεύουν με πόντους, ανάλογα με την ποσότητα των οργανικών σκουπιδιών που πετάει. Αντίστοιχα, όταν κάποιος χρήστης πετάει μη οργανικά σκουπίδια, θα τον «τιμωρούν» με αφαίρεση πόντων. Η πιο σημαντική καινοτομία των κάδων Organery, εκτός του ότι αναγνωρίζουν το είδος των απορριμμάτων που δέχονται –αν, για παράδειγμα, κάποιος πετάξει γυαλί, ο κάδος «διαβάζει» τη διάθλαση και τον «τιμωρεί»–, είναι ότι διενεργούν επιτόπου την κομποστοποίηση των απορριμμάτων.

Σήμερα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δήμοι εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης, τα οποία όμως βασίζονται στην αποκομιδή: τα απορρίμματα συγκεντρώνονται στους καφέ κάδους, περνάει το απορριμματοφόρο και τα μεταφέρει σε μια κεντρική μονάδα κομποστοποίησης. Ο δικός μας στόχος είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης ελέγχοντας διάφορες παραμέτρους στο εσωτερικό του κάδου όπως τη θερμοκρασία και την υγρασία. Προς το παρόν, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τη διαδικασία στις 25 μέρες και προσπαθούμε να τη φθάσουμε στις 15 μέρες.

Θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να ανταμείβεται. Η επιβράβευση μέσω της συλλογής πόντων θα επιφέρει μείωση των δημοτικών τελών έως και 20% για κάθε χρήστη που κομποστοποιεί –έχουμε κάνει ήδη συμφωνία με το δήμο Καλαμάτας. 

Τον Απρίλιο του 2013 κερδίσαμε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Call to Innovation που διοργανώνει το TEDx Academy σε συνεργασία με το Singularity University –το πανεπιστήμιο της NASA στη Silicon Valley, με έπαθλο τη συμμετοχή σ’ ένα τρίμηνο καλοκαιρινό πρόγραμμα αξίας 30.000 ευρώ, το οποίο παρακολούθησε ο Γιάννης: αυτή ήταν η πρώτη διάκριση του Organery.

Ακολούθησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Crazy Business Idea του IST College, το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Ennovation 2013 και η τρίτη θέση στο διαγωνισμό EIB Social Tournament της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όταν περνάς από τόσους διαγωνισμούς, αισθάνεσαι πίεση. Λες, «ωραίες οι ιδέες, ωραίο το business plan, αλλά επί της ουσίας τι κάνουμε;». Για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων, κατέφυγα στο εργαστήριο του πατέρα μου: ένα σπιτάκι χωμένο ανάμεσα σε πορτοκαλιές που διαθέτει κάθε λογής εργαλεία όπως τόρνους, κόπτες για ξύλο, κλπ. Εκεί ξεκίνησα να κάνω πειράματα. Με τη βοήθεια του πατέρα μου, ο οποίος είναι συνταξιούχος μαθηματικός και επινοεί διάφορους μηχανισμούς, κατασκευάσαμε έναν beta κάδο για να δούμε επί της ουσίας αν μπορεί να λειτουργήσει.

Όταν δεν κάνω πειράματα στο εργαστήρι του πατέρα μου, ασχολούμαι με το Mataroa: ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού με έδρα την Καλαμάτα, το οποίο ιδρύσαμε με τον Δημήτρη Κωστάντο, τον Αντώνη Παπαδόπουλο και τη Σουζάνα Κλημεντίδη τον Ιανουάριο του 2014. Στόχος μας είναι να προάγουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσα από εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συναντήσεις.

Δεν φιλοδοξούμε απλώς να μεταγγίσουμε πρωτότυπες ιδέες στην Καλαμάτα. Θέλουμε η ίδια η Καλαμάτα να μπορεί να παράγει τέτοιες ιδέες και πρακτικές που θα την αναδείξουν σε ένα περιβάλλον με διεθνή επιρροή.
Διαβάστε όλο το άρθρο: www.andro.gr

Elladiko