Με το πρώτο βραβείο να κερδίζει τελικά η χορωδία από τη Μαλαισία, 2.000 περίπου χορωδούς και 52 χορωδίες από 14 χώρες ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και το Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Interkultur.

Πρόκειται για ένα «πανηγύρι» της χορωδιακής μουσικής, στο οποίο εκπροσωπούνται η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες, με 32 ελληνικά σχήματα (πολλές χορωδίες είναι καλαματιανές) και 20 ξένες χορωδίες.

Η έναρξη του πολυσυζητημένου φεστιβάλ έγινε με τη μεγάλη παρέλαση των χορωδιών την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στην Αριστομένους, ενώ μετά την παρέλαση, στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση καλωσορίσματος με μουσικό πρόγραμμα, συγκεκριμένα από 5 Φιλαρμονικές και 36 Χορωδίες.

Στη συνέχεια την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία έναρξης στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα, η οποία έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο, καθώς οι χορωδίες είχαν προετοιμασθεί να τραγουδήσουν μαζί ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη: «Στο περιγιάλι το κρυφό».

Ο παλμός περίπου δύο χιλιάδων ανθρώπων οδήγησε τη βραδιά σε κορύφωση, θέτοντας το καλύτερο θεμέλιο για μεγάλη επιτυχία του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017.

Η συναυλία gala στο Μέγαρο Χορού την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 207 κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό, το οποίο καταχειροκρότησε τις χορωδίες Caldera από τη Νορβηγία, Corala “Ciprian Porumbescu” από τη Ρουμανία, Coro Polifonico “Vincenzo Ruffo” από την Ιταλία και Gustavi Ungdomskör από τη Σουηδία.

Την ίδια ημέρα αλλά και τις επόμενες (12, 13, 14 Οκτωβρίου 2017) οι διαγωνισμοί και τα κονσέρτα φιλίας απλώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως το λιμάνι, το Β΄Καπή, ο Ι.Ν. Ταξιαρχών, η κεντρική πλατεία, το Πνευματικό Κέντρο, το Εργατικό Κέντρο, τα “ουζάκια” και φυσικά το Μέγαρο Χορού όπου και πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός μεταξύ των καλυτέρων, βάσει των επιδόσεών τους στο Διαγωνισμό Χορωδιών, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017. Νικήτρια του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η χορωδία από τη Μαλαισία η οποία και έλαβε το Μεγάλο Βραβείο.

Το Φεστιβάλ Χορωδιών ολοκληρώθηκε με την Τελετή Λήξεως και Βραβεύσεων, η οποία διεξήχθη την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα. Οι πολιτισμοί τελικά αναμίχθηκαν και οι χορωδοί έλαμψαν με τις φωνές και την απόδοσή τους και το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2019.

Δείτε παρακάτω και άλλα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις ημέρες του Φεστιβάλ… 

Ελλαδικό