Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά που βρίσκονται στην Καλαμάτα λειτούργησαν φέτος για πρώτη χρονιά τμήμα μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε τομείς μαγειρικής (σεφ), αποτελώντας το πρώτο Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης στην περιοχή.
Η ανάπτυξη του τουρισμού αναμένεται να είναι ραγδαία τη φετινή χρονιά, ενώ νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Επομένως, οι απαιτήσεις σε εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο θα είναι ικανό να στελεχώσει τις τουριστικές μονάδες της Μεσσηνίας παρουσιάζονται αυξημένες.
Έτσι, μόνο θετικά μπορεί να σχολιαστεί η λειτουργία μίας ιδιωτικής σχολής τουριστικής εκπαίδευσης, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση τς ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Φέτος λειτούργησε μόνο το τμήμα μαγειρικής τέχνης, ενώ από την επόμενη χρονιά αναμένεται να λειτουργήσει και τμήμα ξενοδοχειακών σπουδών.
Ο λόγος για το ΙΙΕΚ Ορίζων, η διευθύντρια του οποίου μας μίλησε για το παρόν και το μέλλον της σχολής, την τουριστική εκπαίδευση στην Μεσσηνία και την αναμενώμενη άνοδο της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
Σε συνέντυξη που μας παραχώρησε, η κ. Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου μας είπε τα παρακάτω:
Το ΙΙΕΚ Ορίζων αποτελεί το μοναδικό Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Νότια Πελοπόννησο. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Ναι, είναι το μοναδικό. Καταρχάς, θα ήθελα να αναφέρω ότι μας χαροποιεί που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Με τον κύριο Μπουγά είχαν γίνει διάφορες συζητήσεις, στις οποίες μία από τις παρατηρήσεις μας ήταν η έλλειψη μιας Ιδιωτικής Σχολής που θα μπορούσε να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε τουριστικά επαγγέλματα, όπως η μαγειρική και τα ξενοδοχειακά, αλλά και στην προσχολική αγωγή που υπήρχε και πολύ μεγάλη αναξιοποίητη εμπειρία.
Αδράξαμε την ευκαιρία, λοιπόν, να προσφέρουμε υψηλού επίπεδου εκπαίδευση και ουσιαστικά να καταρτίσουμε σοβαρούς επαγγελματίες, ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας και να εργαστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Ευελπιστούμε ότι, χρόνο με το χρόνο και όσο ο τουρισμός στη Μεσσηνία αναπτύσσεται, αυτή η σχολή θα μπορέσει να δώσει στην τοπική αγορά εργασίας αυτό ακριβώς που της έλειπε, δηλαδή καλά καταρτισμένα στελέχη, που να μπορούν να διαφημίσουν την περιοχή μας πέρα από τα στενά όρια του νομού, ακόμα και πέρα από τα όρια της νότιας Πελοποννήσου και γιατί όχι και στο εξωτερικό.
Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους σπουδαστές μας να βγουν και εκτός Ελλάδας, ώστε να πάρουν ιδέες, να δουν νέες κουλτούρες, τις οποίες – γυρίζοντας πίσω – να μπορέσουν να συνδυάσουν με τη δική μας κουλτούρα, αυξάνοντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους και τη δημιουργική τους ικανότητα.
Η Μεσσηνία μπαίνει δυνατά στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας τη φετινή χρονιά. Πως αντιλαμβάνεστε το δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει να στελεχώσετε με νέους μάγειρες τον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής;
Το έργο αυτό είναι όντως δύσκολο, γιατί πέρα από το να βοηθήσουμε τους σπουδαστές να μάθουν μαγειρική, τουριστική νομοθεσία και προγράμματα front office, επιδιώκουμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν τη σωστή νοοτροπία.
Για εμάς δεν είναι το θέμα μόνο να έρθουν οι σπουδαστές να μάθουν πέντε πράγματα, να πάρουν το χαρτί και να φύγουν. Το θέμα είναι να μπορέσουν να αποκτήσουν ιδέες και γνώσεις, να καταρτιστούν άρτια, να μάθουν ξένες γλώσσες, αλλά και να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται στον πελάτη, έχοντας την απαραίτητη ταπεινότητα – ξεκινώντας από αρκετά χαμηλά με στόχο την κορυφή, έχοντας την αγάπη για τον τόπο τους, τα τοπικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Και όλα αυτά για να μπορέσουν και αυτοί να συμβάλουν και να συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη που θα δεχθεί η Μεσσηνία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες.
Επομένως, θεωρούμε υποχρέωση μας να βοηθήσουμε τα παιδιά, βγαίνοντας από εδώ, να έχουν νοοτροπία επαγγελματία και ανεπτυγμένη Τουριστική Συνείδηση για να βοηθήσουν τη Μεσσηνία και να ξεπεράσουμε όσο μπορούμε παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.
Η έλλειψη τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα γενικότερα και στη Μεσσηνία ειδικά είναι εμφανής. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πόσο μάλλον τη στιγμή που θα μπορούσε να γίνει άμεση απορρόφηση από την Costa Navarino και όχι μόνο;
Για εμάς ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός και καλοπροαίρετος. Θέλουμε και τα Δημόσια ΙΕΚ να είναι «ψηλά», έχουμε ήδη πολύ καλές σχέσεις μαζί τους και δε θεωρούμε πως έχουμε κάτι να μοιράσουμε.
Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι η Μεσσηνία πέρα από τις μετα-δευτεροβάθμιες σχολές, όπως είναι τα ΙΕΚ, θα μπορούσε αργότερα να μπει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και βέβαια το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να γίνει μια συνεργασία κράτους και ιδιωτών – αν και στην Ελλάδα αυτές τις κινήσεις τις βλέπουμε αρνητικά.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσε η Μεσσηνία να γίνει και τόπος Εκπαιδευτικού Τουρισμού. Έχουμε έναν υπέροχο νομό, ήλιο πολλούς μήνες το χρόνο, δυνατότητα για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να γίνει, σε επίπεδο νομού, μια συλλογική προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να καταρτίζουμε τα δικά μας παιδιά και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, αλλά και να φέρνουμε παιδιά από όλη την Ελλάδα εδώ για να σπουδάσουν ή να κάνουν καλοκαιρινά μαθήματα – σεμινάρια.
Πόσους μάγειρες εκπαιδεύετε αυτή τη στιγμή και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή έχουμε οκτώ σπουδαστές και οδεύουμε στο τέλος της πρώτης μας χρονιάς. Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι, όπου έχουν πάει – είτε σε εκδηλώσεις που έχουμε κάνει σε εστιατόρια της περιοχής, είτε στην Costa Navarino όπου συμμετείχαμε σε σεμινάρια και μαγειρέψαμε για τον κόσμο εκεί- ακούσαμε καλά λόγια για τα παιδιά μας, τις ικανότητες τους, αλλά και για τη συμπεριφορά τους. Είδαμε ότι μπόρεσαν και ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις, αν και πρωτοετείς, και στην Costa Navarino και στη «HO.RE.CA», όπου και πήραν χάλκινο μετάλλιο δύο από τους σπουδαστές μας. Αυτό μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε και μας επιβεβαίωσε αυτό που πιστεύουμε, ότι πρέπει να επενδύουμε στην ποιότητα.
Επομένως, τα σχέδια μας για το μέλλον είναι να καταρτίσουμε ακόμα πιο πολλούς μάγειρες και να μπορέσουμε, και αυτό είναι πρόκληση, να κρατήσουμε την ποιότητα και το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών, ακόμα και με περισσότερους σπουδαστές. Ακόμα, θέλουμε να εστιάσουμε και στην κατάρτισή τους σε περισσότερες ξένες γλώσσες.
Πέρα από το μαγειρικό τμήμα, τα σχέδιά μας αφορούν και στην έναρξη ενός τμήματος για εκπαίδευση ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πιστεύουμε ότι και αυτό θα ήταν ένα πολύ σημαντικό τμήμα.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους οι σπουδαστές του ΙΙΕΚ πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε ξενοδοχεία από το πρώτο κιόλας έτος. Πιστεύετε ότι είναι ικανοί και έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτής της δουλειάς;
Πιστεύω ότι είναι ικανοί, βεβαία αυτό θα το αποδείξουν στην πράξη. Το Σεπτέμβρη θα ξέρουμε. Όπως είπα και πριν, όμως, από τις πρώτες εμπειρίες που έχουμε από διάφορες εκδηλώσεις, τα μηνύματα που έχουμε λάβει είναι θετικά και οι σπουδαστές μας δείχνουν να έχουν διάθεση. Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας, δεν είναι τόσο κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν από πλευράς μαγειρικών ικανοτήτων, μια και είναι λογικό να αναδειχθούν κάποιες αδυναμίες τους λόγω έλλειψης εμπειρίας, όσο κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θέματα συμπεριφοράς.
Θα ήθελα να τονίσω ότι έχει γίνει καλή δουλειά, έχουμε επιμείνει στα εργαστήρια πολύ, βάζοντας έξτρα ώρες όπου θεωρούμε ότι χρειάζεται και εμείς και οι καθηγητές τους , ο Σεφ Πέτρος Βρυώνης και ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης και νομίζω ότι θα τα πάνε μια χαρά και ότι θα είναι ευχαριστημένα τα ξενοδοχεία.
Βέβαια έχουμε μεριμνήσει, ώστε να αποκτήσουν ήδη εμπειρία σε συνθήκες υπό πίεση και πραγματική δουλειά. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι κάποιοι δουλεύουν ήδη σε κάποια καταστήματα της Καλαμάτας.
Προσπαθούμε, επιδιώκουμε και πολλές φόρες τους συμβουλεύουμε να το κυνηγήσουν και μόνοι τους, να δουλέψουν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, να δουν μια κανονική κουζίνα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή του Πάσχα, για παράδειγμα, που δεν έχουμε μαθήματα. Ακόμα και οι εκδηλώσεις στο «Street pasta» και το «Κεντρικόν», με τον κόσμο να τους κοιτάει να παρασκευάζουν τα πιάτα με τα φαγητά, τους έδωσαν μια γεύση για το άγχος και την πίεση της δουλειάς και την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις ικανότητές τους.
Πως πιστεύετε ότι θα κινηθεί η τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία το φετινό καλοκαίρι;
Εάν κρίνω από την επισκεψιμότητα που είχε η Μεσσηνία το Πάσχα, σε συνδυασμό με τις πτήσεις που προγραμματίζονται από το αεροδρόμιο και την εύκολη πρόσβαση που δημιουργεί το καινούριο οδικό δίκτυο, αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος. Ενδεχομένως και η οικονομική κρίση που βιώνουμε, να μας ευνοεί και το τουριστικό ρεύμα προς εμάς να είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τα νησιά.
Η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος, όμως, δεν αποτελεί μόνο μια ευχάριστη προοπτική, αλλά και μια πρόκληση ως προς την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες. Οι τουρίστες πλέον, δεν αποτελούν μόνο άτομα από την Αθήνα που έχουν επισκεφτεί την περιοχή μας στο παρελθόν. Δεχόμαστε νέους επισκέπτες, που έρχονται στα μέρη μας για πρώτη φορά και είναι αναγκαίο να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρώτη εντύπωση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν συνειδητοποιήσουν οι επιχειρηματίες ότι πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και να αποβάλουν τη νοοτροπία της «αρπαχτής».