Το να αποφασίσει κάνεις για το τι φωτιστικό θα βάλει σε κάθε χώρο ξεχωριστά, στο σπίτι είναι δύσκολο αφού εκτός από το φωτισμό που θα δώσει, έχει και διακοσμητική φύση. Αν μη τι άλλο για να είναι ένα μέρος του σπιτιού καλαίσθητο στο μάτι, το χρώμα των τοίχων, τα έπιπλα και τα φωτιστικά, πρέπει να δένουν αρμονικά το ένα με το άλλο.

Για παράδειγμα, δε θα ήταν ωραίο να βλέπαμε σε ένα φουτουριστικό σαλόνι να κρέμεται από πάνω ένας πολυέλαιος κλασσικής εποχής. Εκτός του ότι είναι “κραυγαλέο”, είναι παράλληλα και αποκρουστικό στη όψη του. Απλά φανταστείτε το…

Εν κατακλείδι, τα φωτιστικά που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι άρτια συνδεδεμένα με το περιβάλλον που θα έχετε δημιουργήσει στον εκάστοτε χώρο της οικίας σας. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας. Ακολουθώντας αυτό, το επόμενο βήμα είναι το ταβάνι του σπιτιού, το ύψος του οποίου θα καθορίσει στο τι φωτιστικό θα επιλέξετε.

Για τα σπίτια που έχουν ψηλά ταβάνια, η κατηγορία που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι τα κρεμαστά φωτιστικά. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η πλειοψηφία αυτών είναι ογκώδη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλύπτουν με όμορφο τρόπο το “χάσμα” μεταξύ πατώματος και ταβανιού.

Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κρεμαστά φωτιστικά και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρπάξει κάνεις την ευκαιρία, αφού οι τιμές των φωτιστικών γενικά, έχουν πέσει και μπορεί να τα βρει κανείς, ακόμα και σε μισή τιμή! Πολυέλαιοι με κρύσταλλα σε πολλά μεγέθη και σχέδια, industrial φωτιστικά με ξύλινες ράγες που προδίδουν ωραίο στυλ, μεταλλικά φωτιστικά συνδυαστικά με μεγάλου πάχους τριχιές και πολλά που περιμένουν να τα δείτε από κοντά και να επιλέξετε εκείνα που θα αναδείξουν το χώρο σας.

Στην άλλη πλευρά έχουμε τα φωτιστικά οροφής που ενδείκνυνται για όσους έχουν στο σπίτι τους χαμηλό ταβάνι. Σε αυτή τη κατηγορία θα βρείτε φωτιστικά που θα καλύψουν αρμονικά το κενό που υπάρχει, χωρίς όμως να βγάζουν μάτι, μιας και η λέξη που τα χαρακτηρίζει είναι elegant!

Εδώ θα δείτε πλαφονιέρες οροφής μονού φωτισμού, αλλά και τρίφωτες, πεντάφωτες και με ακόμα παραπάνω φώτα. Επίσης πολύ καλές επιλογές αποτελούν τα bamboo φωτιστικά αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να δώσουν μια καλοκαιρινή αύρα στο χώρο τους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη κατηγορία των  industrial μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα πρέπει να είναι πιο συμμαζευμένα, σε περίπτωση που θελήσετε να αγοράσετε κάποια από αυτά.

Όποια φωτιστικά και να επιλέξετε, σημασία έχει να έχετε, όποτε το θελήσετε, τον κατάλληλο φωτισμό για τη συγκεκριμένη στιγμή στο χώρο που είστε. Για αυτό προτείνουμε, σε περίπτωση που δεν θέλετε να βάλετε σποτ στο σπίτι σας, να επιλέξετε φωτιστικά οροφής ή απλίκες που να φέρουν ένδειξη για ντίμερ, ούτως ώστε να ρυθμίζετε εσείς τη φωτεινότητα όσο επιθυμείτε.

Κι αν πιστεύετε πως ο φωτισμός δε παίζει μεγάλο ρόλο, τότε γελιέστε! Σίγουρα είναι πολλές εκείνες οι φορές που δεν σας “κράταγε” κάποιος χώρος και θέλατε να φύγετε. Αν είχε όμως τον κατάλληλο φωτισμό θα σας έμενε ως μια ωραία στιγμή, που θα θέλατε να τη ζήσετε ξανά.

Γι’ αυτό… επιλέξτε σοφά!

Ελλαδικό