Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε στον χώρο του θεατρικού σχήματος ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ και είχαμε την χαρά να γιορτάσουμε μαζί του τα 7 χρόνια πορείας του στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου στην Καλαμάτα. Έτσι, μιλήσαμε με κάποιους από τους πρωταγωνιστές και συντελεστές του έργου “Η τρελή του Σαγιού”, που θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Μας μίλησαν οι: Όλγα Θεοδώρου (πρόεδρος Δ.Σ.), Μαρία Τζιφή (μετάφραση-ηθοποιός), Μιμίκα Τάσση (ηθοποιός-βοηθός σκηνοθέτη-επιμέλεια μουσικής και τραγουδιών), Μαρία Μπαλάσκα (χορογράφος-ηθοποιός).

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνέντευξη:

Λίγα λόγια σχετικά με το έργο:

Γραμμένο μέσα στη δίνη του πολέμου και της γαλλικής κατοχής από τους Γερμανούς (γράφτηκε το 1943), το έργο υμνεί την ποίηση και την ελεύθερη ζωή. Ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική, το όνειρο και την πραγματικότητα, σατιρίζει την τυραννία που επιβάλει το χρήμα και, με όπλο το  καυστικό χιούμορ της, αντιστέκεται στην απάτη και το συμφέρον.

Περιστρέφεται γύρω από μια εκκεντρική Παριζιάνα και τον αγώνα της ενάντια στις μορφές εξουσίας που επηρεάζουν τη ζωή της. Κεντρική ηρωίδα είναι η Ορελί, μια ονειροπόλα, εκκεντρική κλοσάρ που περιφέρεται στην περιοχή του Σαγιό… Όταν όμως αντιληφθεί ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το υπέδαφος του Παρισιού, εκείνη θα σταθεί απέναντί τους και θα τους πολεμήσει μαζί με τους φίλους της.

Η παγίδα που θα τους στήσει έχει όνομα: Απληστία. “Η τρελή του Σαγιό” του Ζαν Ζιρωντού ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στις 22 Δεκεμβρίου του 1945 σε σκηνοθεσία Λουί Ζουβέ. Ο Ζιρωντού θεωρείται από τους σπουδαιότερους Γάλλους δραματουργούς του Μεσοπολέμου.

Εμείς ευχόμαστε στο θεατρικό σχήμα ΣΥΝ ΕΝΑ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία, ανεβάζοντας τον πήχη του ερασιτεχνικού θεάτρου στην πόλη μας.

Ελλαδικό