Μεγάλοι Έλληνες και ξένοι ποιητές και συγγραφείς την έκαναν είτε πρωταγωνίστρια στα έργα τους είτε μέρος του σκηνικού όπου εκτυλίχθηκε η ιστορία που αφηγήθηκαν. Μεγάλοι ζωγράφοι την απεικόνισαν στις ήρεμες και ταραγμένες στιγμές της και μουσικοί έγραψαν τραγούδια για αυτήν. Ο λόγος για τη θάλασσα.

Πολλοί λένε πως δεν θα μπορούσαν να ζήσουν σε ένα μέρος που να μην είναι δίπλα σε αυτήν. Ειδικά αυτοί που μεγάλωσαν σε παραθαλάσσιο μέρος από όταν ήταν παιδιά, τους φαίνεται πολύ δύσκολο να την αποχωριστούν. Τι κάνει όμως τη θάλασσα τόσο μαγική; Πέρα από τον όποιο ρομαντισμό και έμπνευση ξυπνά μέσα μας, αυτά που μας προσφέρει φαίνεται πως δεν σταματούν εκεί.

«Θάλασσα πλατιά σ´αγαπώ γιατί μου μοιάζεις  θάλασσα βαθιά μια στιγμή δεν ησυχάζεις..”

-Μάνος Xατζηδάκις / Γιώργος Ρούσσος

Έρευνες υποστηρίζουν ότι πιθανά αυτοί που ζουν πιο κοντά στη θάλασσα να χαίρουν καλύτερης σωματικής υγείας ακόμα και από αυτούς που ζουν στην εξοχή. Βέβαια είναι νωρίς για να βγει ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα αλλά γενικότερα φαίνεται ότι το να βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα, επηρεάζει θετικά το σώμα μας και την υγεία μας. Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που έχει όμως για τη σωματική μας υγεία, φαίνεται πως έχει και άλλα τόσα οφέλη σε ψυχολογικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο, το ότι το να ζει κάποιος κοντά στη θάλασσα, από μόνο του φαίνεται να επηρεάζει, τα επίπεδα του στρες. Ο ήχος της θάλασσας φαίνεται να μπορεί να αλλάζει το ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων οδηγώντας μας σε ένα βαθύ διαλογιστικό επίπεδο. Μέσα από αυτό αναζωογονείται το μυαλό και το σώμα μας.

Ακόμα και ο φρέσκος αέρας της θάλασσας μας κάνει καλό αφού είναι φορτισμένος με πληθώρα αρνητικών ιόντων.  Τα αρνητικά ιόντα πέρα του ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην οξυγόνωση του εγκεφάλου μας, εξισορροπούν και τα επίπεδα της σεροτονίνης του οργανισμού μας.

DSC_0941

Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής εκείνος που έχει άμεση σχέση με τη διάθεση μας. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ο θαλασσινός αέρας φαίνεται, λοιπόν, να μας βοηθά –και όχι τυχαία- να νιώθουμε μεγαλύτερη χαρά και ευδαιμονία.

Ακόμα και το μπλε της θάλασσας έχει την ικανότητα να μας ηρεμεί να μας συνδέει με την εσωτερική μας φωνή φέρνοντας μας με αυτόν τον τρόπο πίσω στο κέντρο μας.  Επιπλέον, σαν χρώμα το μπλε έχει το χάρισμα, να προκαλεί συναισθήματα γαλήνης, χαλάρωσης και εσωτερικής ασφάλειας. Σαν αποτέλεσμα, το μπλε χρώμα της θάλασσας μειώνει τα επίπεδα άγχους.  Επίσης βοηθά στο να ξεδιπλωθεί η δημιουργικότητα μας και η ικανότητα μας να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες μας και τα θέλω μας. Μας εμπνέει και μας καθησυχάζει. Έχει ενδιαφέρον το πως όσο πιο ανοιχτό είναι το μπλε τόσο πιο πολύ το συναίσθημα της ελευθερίας μπορεί να ξυπνήσει μέσα μας.

Σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε  καθημερινά την παραλία της και να περπατήσουμε με γυμνά πόδια πάνω στην άμμο και στα χαλίκια της αφήνοντας τις έγνοιες μας πίσω. Να γειωθούμε μέσα από την ενέργεια της γης. Να χαθούμε στην αρμονία των ήχων των κυμάτων και τη μυρωδιά της θαλασσινής αύρας. Η θάλασσα είναι εκεί πάντοτε για να μας βοηθήσει να βρούμε τις λύσεις σε όλα αυτά που μας απασχολούν.

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.