Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών μπορεί πλέον να “υπερηφανεύεται” για τη θεατρική της ομάδα, η οποία αποτελείται από φοιτητές των τμημάτων της με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο.

Αναφερόμαστε στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «ἜΘΟΣ», η οποία ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή και μας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συγκεκριμένη παράσταση, μιλήσαμε με όλους τους συντελεστές και φοιτητές των τμημάτων “Φιλολογίας” και «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών» και τους ζητήσαμε να μας πουν λίγα λόγια για την παράσταση και για την ομάδα τους, φυσικά.

Όπως μας ανέφεραν, έχουν δεθεί μεταξύ τους, έχουν αγαπήσει το έργο, ενώ επόμενος στόχος μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων είναι να ξεκινήσουν να δουλεύουν το επόμενο έργο με καλύτερες συνθήκες γιατί το ταξίδι για την ομάδα “Έθος” συνεχίζεται…

Φωρογραφία Προφίλ Ομάδας ΈΘΟΣ

Γιώτα Βασιλειάδη (Αντιγόνη – Βοηθός Σκηνοθεσίας και Οργάνωσης)

Παρόλο που στην αρχή δεν μας άρεσε και τόσο πολύ το έργο, τελικά το αγαπήσαμε και νομίζω ότι πήραμε πολλά από αυτό. Είναι, άλλωστε, διαχρονικό.

Χριστίνα Φλωράκη (Κατερίνα – Βοηθός Σκηνοθεσίας και Οργάνωσης)

Πράγματι, ο καθένας από εμάς έδωσε ένα κομμάτι από την προσωπικότητα και την ψυχή του. Είμαστε όλοι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ μας και αυτό είναι που κάνει την ομάδα ενδιαφέρουσα.

Νίκη Μιχαλίτση (Μαργαρίτα)

Νιώθω πολύ τυχερή που ενώ είχα φύγει από την ομάδα, η Κέλλυ με έφερε πίσω και βγήκε τελικά κάτι που δεν περίμενα και μάλλον κανείς δεν περίμενε. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό που μετράει είναι το πως περάσαμε μεταξύ μας.

ethos-prova

… από τις πρόβες στη Φιλαρμονική

Δημήτρης Καρακούσης (Ορέστης)

Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι γυρίζουμε σπίτια μας και είμαστε κουρασμένοι… Η αλήθεια είναι ότι προτού μπω στην ομάδα, είχα μια διαφορετική αντίληψη για το θέατρο, πιο ρόδινη ίσως. Ήρθα, όμως, αντιμέτωπος με τις δυσκολίες και την ουσία του θεάτρου και τελικά μπορώ να πω ότι το αγάπησα περισσότερο. Το να βλέπεις θέατρο με το να παίζεις έχει μεγάλη διαφορά.

Νίκος Τσατσούλης (Ορέστης)

Είμαι λίγο καιρό στην ομάδα και μάλλον θα έλεγα ότι μπήκα από το πουθενά και θα σας πω και το πως… Έβλεπα την Κέλλυ, τη Γιώτα, τη Νίκη και τους υπόλοιπους να “φωνάζουν” στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου. Τις πλησιάζω και ρωτάω τι γίνεται εδώ, ανεβάζετε κάποιο θεατρικό; Ε και κάπως έτσι μπήκα στην ομάδα από … περιέργεια. Τρελαίνομαι πλέον στην ιδέα να φύγω, σε σημείο που και όλοι να φύγουν, εγώ θα μείνω μόνος μου.

ethos-prova1

… από τις πρόβες στη Φιλαρμονική

Νίκος Μελιτσιώτης(Βασίλης)

Τη στιγμή που είδα το έργο για πρώτη φορά, μπορώ να πω ότι το σιχάθηκα, αλλά όπως περνούσαν οι μέρες και οι πρόβες, “κάθισε” στην ψυχή μου. Αν και μέσα από το έργο φαίνεται μια διαφθορά και μια χαλάρωση ηθών, στην ομάδα υπάρχει ακριβώς το αντίθετο. Στην αρχή φάνταζε αδύνατο, πλέον κατέληξε ως κάτι πολύ όμορφο που στολίζει τις ημέρες μας και τις ζωές μας.

18076667_10210362391948746_4610583720755997907_o

Κώστας Μανδέλλος (Στέφανος και Μπάρμπα Θωμάς)

Μου άρεσε η ιδέα της συγκεκριμένης ομάδας την οποία ήθελα εξ αρχής να στηρίξω. Στο έργο έχω δύο ρόλους…

Ηλίας Ζαχαρόπουλος (Δέρβης)

Προσωπικά βρίσκω πολλές ομοιότητες στο έργο και στην ομάδα μας. Όπως η οικογένεια Περδικάρη αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και ατυχίες, έτσι και η ομάδα “Έθος”. Το αν τις ξεπεράσαμε ή όχι δεν θα το πω, για να μην δώσω στοιχεία για το έργο… καταλαβαίνετε.

Κωνσταντίνα Καλογερίδη (Αγγελική)

Δεν έχω καμία σχέση με τον ρόλο. Μετά από σαράντα κύματα τα καταφέραμε. Τους θαυμάζω όλους. Τους αγαπώ…

18056487_10210362393668789_7083421146796624975_o

Άγγελος Λίβερης (Γερμανός)

Μπήκα εντελώς τυχαία στην ομάδα λόγω… εμφάνισης και ταύτισης με τον ρόλο. Η ενότητα και η αγάπη είναι o ακρογωνιαία λίθος της ομάδας.

Γωγώ Δημητρακάκου (Δήμητρα)

Ήξερα το έργο από την αρχή και ήθελα να μπω από την αρχή στην ομάδα. Ήμουν σε μια πρόβα, χρειάστηκαν βοήθεια και κάπως έτσι ήμουν η τελευταία άφιξη. Τις τελευταίες ημέρες νιώθω μεγάλη αγάπη και ένα μεγάλο δέσιμο αν και τους ξέρω λίγο…

Κέλλυ Βραχά (Φωτεινή – Σκηνοθεσία – Υπεύθυνη Οργάνωσης)

Ουσιαστικά η δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας ήταν το όνειρο που είχα από όταν μπήκα στη σχολή. Ο μοναδικός λόγος, όμως, που πραγματοποιήθηκε το έργο είναι οι συντελεστές του, τα παιδιά, η ίδια η ομάδα. Η ορμή της ψυχής και το πάθος μας ξεπερνάει την ορμή όλων των κυμάτων και των δυσκολιών που περάσαμε. Το αξιοπερίεργο με το συγκεκριμένο έργο είναι ότι ενώ όλοι είμαστε τελείως διαφορετικοί και με διαφορετικό υπόβαθρο, βρίσκουμε μέσα στους ρόλους προσωπικούς συμβολισμούς.

prova-ethos

… από τις πρόβες στη Φιλαρμονική

Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας (Υπαπαντής 25), ενώ θα φιλοξενηθεί για ακόμα τρεις παραστάσεις, Κυριακή 30 Απριλίου, Δευτέρα 1 Μαΐου, ρίχνοντας αυλαία την Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Η παράσταση ξεκινάει στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Φωτογραφίες: Στέλιος Κρητικάκης

Ελλαδικό
Avatar photo
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.