Προσωπικότητες της τέχνης διοργανώνουν ή θα συμμετέχουν την άλλη Παρασκευή σε μια εκδήλωση που σκοπό έχει να βοηθήσει το κοινό να διεισδύσει στην τέχνη της “Performance”. Είναι εκδήλωση με ομιλία και προβολή έργων βίντεο, από το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, με προσκεκλημένους το Video Art Μηδέν και τη Μαργαρίτα Σταυράκη και με κεντρικές καλεσμένες την Μαργαρίτα Καταγά και την Ευαγγελία Μπασδέκη…

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 21:00. Η Μαργαρίτα Καταγά είναι επιµελήτρια και σύµβουλος τέχνης και η Ευαγγελία Μπασδέκη, σηµαντική καλλιτέχνιδα της περφόρµανς, ιδρυτικά µέλη και οι δύο του πολιτιστικού φορέα Per Art Archives, για την καταγραφή και τη δηµιουργία αρχείου της επιτελεστικής τέχνης στην Ελλάδα. 

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “την οµιλία θα ξεκινήσει η Μαργαρίτα Σταυράκη κάνοντας µια σύντοµη εισαγωγή στο είδος και παρουσιάζοντας την υπο-κατηγορία της βίντεο- Performance, µε τα χαρακτηριστικά και τα ιδιώματα της µέσα από σημαντικά έργα του είδους, αλλά και έργα από το αρχείο του Μηδέν. Στην συνέχεια, η Μαργαρίτα Καταγά θα μας υποδείξει τις σχέσεις της περφόρμανς με την κάμερα, διεισδύοντας περαιτέρω στο θέμα και εγείροντας το ερώτημα κατά πόσο τεκμηριώνεται η επιτέλεση μέσω της φωτογραφίας, παρουσιάζοντας σημαντικά παραδείγματα περφόρμανς από το 1960 κι έπειτα σε Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα. Τέλος, η Ευαγγελία Μπασδέκη θα μας δώσει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για την σχέση του αρχείου στη θεωρία και την πρακτική της σύγχρονης και μετά-νεωτερικής τέχνης. Θα μας παρουσιάσει καλλιτέχνες που ενσωματώνουν το αρχειακό υλικό στη σύνθεση του έργου τους και πως αυτό δημιουργεί περιβάλλοντα επικαλύψεων, επεξεργασίας και κατανάλωσης του αρχείου και εντέλει νέες αναγνώσεις στη σχέση μεταξύ αρχειοθέτη, καλλιτέχνη, ερευνητή και θεατή. 

Επιπλέον, το κοινό θα παρακολουθήσει την ενότητα βίντεο- Performance, “Δρω.., με ή χωρίς έκφραση”, μια ενότητα εννέα βίντεο που βασίζεται στην ταυτότητα του σώματος, με αναφορές στην τελετουργία, την φιλοσοφία & την ποίηση, τον ανθρώπινο αποπροσανατολισμό και την ιστορία των οικογενειακών σχέσεων. Η ενότητα είναι σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη από τη διοργάνωση του Μηδέν 2018. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Gabriel Andreu (Αγγλία), Eduardo Herrera (Ιταλία), Michele Manzini (Ιταλία), Nuno Veiga (Πορτογαλία), Alexander Isaenko (Ουκρανία), Elisabetta Di Sopra (Ιταλία), Miloushka Bokma (Ολλανδία), Aleksandra Mlynarczyk-Gemza (Πολωνία), Gray Swartzel (ΗΠΑ).

Λίγα λόγια για το Video Art Μηδέν:

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Elladiko