Στατιστικά δεδομένα συνδέουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου με επικίνδυνη οδήγηση. Ειδικά τα smartphones, που πέρα από τη συνηθισμένη χρήση της κλήσης και της αποστολής μηνυμάτων, επιτρέπουν πρόσβαση σε πλήθος εφαρμογών, περιήγηση στο διαδίκτυο και ενσωματωμένη κάμερα, δίνουν ακόμα περισσότερους λόγους σε κάποιον για να τα χρησιμοποιήσει, ακόμα και πίσω από το… τιμόνι!

Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι ο πλέον συνήθης τρόπος, για να δίνουμε το παρών σε πρόσωπα και καταστάσεις. Τον χρόνο της οδήγησης τον αντιλαμβανόμαστε σαν “νεκρό” αλλά του δίνουμε ένα διαφορετικό νόημα όταν κατά τη διάρκεια του, διευθετούμε υποχρεώσεις ή λέμε τα νέα μας με φίλους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κινητό κυρίως το χρησιμοποιούμε όταν είμαστε σταματημένοι σε κάποιο φανάρι ή όταν δεν έχουμε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Στην ουσία χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας ακριβώς επειδή δεν συνειδητοποιούμε το πόσο στα αλήθεια επηρεάζει την ποιότητα της οδήγησης μας. “Εθιζόμαστε” στη χρήση του, άρα απευαισθητοποιείται και ο όποιος φόβος μπορεί αρχικά να είχε προκληθεί σε σχέση με αυτή.

Από την άλλη, αμερικάνικα στατιστικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο, χιλιάδες ατυχήματα σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα συνδέουν τη χρήση κινητού με το να οδηγεί κάποιος υπό την επήρεια μέθης ως προς τις καταστροφικές συνέπειες που μπορούν να προκληθούν. Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν έχουν χάσει τη ζωή τους ή δεν έχουν προκαλέσει ατύχημα, την ώρα που προσπαθούσαν να βγάλουν μια εντυπωσιακή selfie ή να στείλουν ένα γραπτό μήνυμα;

9540366878438356437

Και είναι αλήθεια, ότι για να βγάλουμε μια φωτογραφία ή να στείλουμε ένα μήνυμα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας αλλά και να χάσουμε την οπτική επαφή μας με τον δρόμο, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Δευτερόλεπτα, που μπορούν να αποβούν μοιραία στην πιθανή αποφυγή μιας κακοτοπιάς. Έχει ενδιαφέρον, το ότι ακόμα και όταν επιλέγουμε να αγνοούμε μια κλήση, ή ένα γραπτό μήνυμα που λαμβάνουμε ενώ οδηγούμε, η προσοχή μας και πάλι διασπάται.

Από την άλλη, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ακόμα και αν χρησιμοποιούμε bluetooth ή και ακουστικά, επίσης φαίνεται να δυσχεραίνει την ποιότητα της προσοχής μας και συνεπώς της οδήγησης μας. Γιατί σε μια συζήτηση που θα κάνουμε στο τηλέφωνο, θα εμπλακούμε σε προσωπικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι το συναίσθημα λοιπόν, που μας μεταφέρει «αλλού», που επηρεάζει σε γνωστικό επίπεδο τις ικανότητες μας, αφού μπαίνουμε στο να διευθετήσουμε κάτι με τον άλλον και βάζουμε την προσοχή αλλά και τη σκέψη μας στο να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το να ακούσουμε, απλά μουσική ή ειδήσεις στο ραδιόφωνο, δεν φαίνεται γενικότερα να μας κάνει λιγότερο προσεκτικούς στον τρόπο που οδηγούμε.

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.