Χωρίζουμε από τον συντροφό μας, χάνουμε τη δουλειά μας, αγαπημένα πρόσωπα αποφασίζουν να ζήσουν στο εξωτερικό, τα παιδιά φεύγουν για σπουδές. Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, μόνο ένα πράγμα μένει σταθερό: Ο εαυτός μας και η σχέση που έχουμε μαζί του.

Τόσο σημαντική είναι η σχέση μας μαζί του, που στην ουσία είναι αυτή η σχέση που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Από τον ποιο σύντροφο επιλέγουμε, μέχρι το πώς προχωράμε στη δουλειά μας. Από το τί επιλέγουμε για να τραφούμε, μέχρι το πώς σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας.

Αν για παράδειγμα, κάνουμε παρέα με κάποιον που δε μας σέβεται, χρειάζεται να σκεφτούμε προσεκτικά πώς εμείς οι ίδιοι πρωτίστως δε σεβόμαστε αρκετά τον εαυτό μας μένοντας σε μια τέτοια φιλία. Αν είμαστε σε μια δύσκολη συντροφική σχέση όπου οι άσχημες στιγμές υπερβαίνουν κατα πολύ τις όμορφες, χρειάζεται να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε ποιό είναι το βαθύτερο πιστεύω μας για την αγάπη και την ευτυχία. Πιστεύουμε ότι την αξίζουμε; Αν αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας γιατί τον αφήνουμε να μένει σε μια σχέση που περισσότερο κακό μας κάνει παρα καλό;

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για να αλλάξουμε τη ζωή μας, είναι να χτίσουμε μια καλή σχέση με τον εαυτό μας. Μια σχέση όπου βασικά συστατικά της θα αποτελούν η αυτοαποδοχή, η αυτοσυμπόνια, ο αυτοσεβασμός και η αγάπη.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πρακτικά μια καλή σχέση μαζί του; Είναι απλό. Του φερόμαστε όπως θα φερόμασταν στον άνθρωπο που αγαπάμε και  που θεωρούμε τον καλύτερό μας φίλο. Δε μιλάμε όμορφα σε έναν φίλο μας που εκτιμάμε; Δε σκεφτόμαστε όμορφα για αυτόν; Δεν τον στηρίζουμε όταν περνάει μια δύσκολη φάση; Δεν κρατάμε τις υποσχέσεις που του δίνουμε; Δεν τον συμβουλεύουμε να τρέφεται σωστά και να θυμάται να ξεκουράζεται; Ακριβώς το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και απέναντι σε εμάς τους ίδιους λοιπόν!

Η ευτυχία μας εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς διαλέγουμε ποιούς ανθρώπους θέλουμε στη ζωή μας, εμείς επιλέγουμε το πώς θέλουμε να είναι η συντροφική μας σχέση. Χρειάζεται να ξέρουμε βαθιά τον εαυτό μας όμως πρώτα. Μπορούμε να εμπιστευτούμε κάποιον που δε γνωρίζουμε; Μάλλον όχι. Έτσι η αυτογνωσία, δηλαδή η γνώση του εαυτού μας, των ορίων και των αναγκών του, είναι το πρώτο και το πιο βασικό βήμα που χρειάζεται να κάνουμε για να μπορέσουμε να μας εμπιστευτούμε και να χτίσουμε μια καλή σχέση μαζί του.

Μετά, το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τα καλά και τα δυνατά μας κομμάτια. Για ποια από τα πράγματα που έχουμε καταφέρει είμαστε περισσότερο περήφανοι; Μας λέμε ποτέ μπράβο; Το να αναγνωρίζουμε και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τις «νίκες» του αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια πρόκληση συναντήσουμε στο δρόμο μας.

Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και στους άλλους. Έχοντας καλή σχέση με τον εαυτό μας μπορούμε να έχουμε μια καλή σχέση και με τους άλλους. Με την ίδια τη ζωή μας!

Είναι στα αλήθεια τόσο απλό μα τόσο αληθινό…

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.