Τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020 και ώρα 20:30, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, ένας διάλογος της αρχαίας λύρας με την σύγχρονη ελληνική μουσική αλλά και της Σαπφούς με τον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο “O Οδυσσέας Ελύτης, η Σαπφώ και η Λύρα του Ορφέα”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας”, η προγραμματισμένη εκδήλωση με τίτλο: “O Οδυσσέας Ελύτης, η Σαπφώ και η Λύρα του Ορφέα” στις 9 Μαρτίου 2020, αναβάλλεται με γνώμονα , λόγω των τρεχουσών συνθηκών, την διαφύλαξη της υγείας των παρισταμένων και των καλλιτεχνών.

Η αρχαία λύρα του Ορφέα επιστρέφει, μετά από 1600 χρόνια, στα χέρια του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη ζωντανεύει την ποίηση.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης ερμηνεύονται τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς στη μεταγραφή του Οδυσσέα Ελύτη και μελοποιήσεις του Ν. Ξανθούλη. Ο Οδυσσέας Ελύτης μετέφρασε σχεδόν το σύνολο από τα σωζόμενα ποιήματα της Σαπφούς, συνδέοντάς τα με ένα δικό του πρωτότυπο τρόπο. Η αρχαία λύρα αναβιώνει τους ήχους της αιολικής διαλέκτου της μεγάλης ποιήτριας, αποδίδοντας τόσο στην αρχαία, όσο και τη νέα γλώσσα, την προσήκουσα προσωδία. Ο Ν. Ξανθούλης, γνωστός συνθέτης, ερευνητής και ερμηνευτής της αρχαίας λύρας, με διεθνή αναγνώριση, μετά από πολύχρονη βαθιά μελέτη του οργάνου και της αρχαίας ελληνικής μουσικής, αναβιώνει τον ήχο της αρχαίας λύρας με έργα που απευθύνονται σε οποιονδήποτε θέλει να χαρεί την απλότητα και την ομορφιά ενός ήχου τόσο πρωτότυπου όσο και οικείου.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται αγαπημένα τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρκόπουλου, Δ. Παπαδημητρίου όπως «Ο κήπος έμπαινε στην θάλασσα», «Η Μάγια», «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής», «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι», «Του μικρού βοριά», «τα Ρ του έρωτα», «Όμορφη πόλη», «Ένα το χελιδόνι», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε», «Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι», «Μαρίνα» και πολλά ακόμη, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Σύνθεση, ενορχήστρωση, μουσική επιμέλεια και Λύρα: Νίκος Ξανθούλης

Τραγούδι: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Νίκος Μερτζάνος

Αφηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός

Συνοδεύουν οι μουσικοί:

Ντόριαν Ιντρίζι – βιολί, Μιχάλης Πορφύρης – τσέλο, Μαρίνος Τρανουδάκης – κρουστά

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας τις ημέρες Πέμπτη 5, Παρασκευή 6, Σάββατο 7 Μαρτίου, 2020.

Ελλαδικό