Στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών διαλέξεων – σεμιναρίων και εκδηλώσεων που διοργανώνει το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας “Νίκος Καρούζος”, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο περυσινό κύκλο, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα: “Η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο”.

Στις φετινές εκδηλώσεις θα “συναντηθεί” η λογοτεχνική γραφή με τον κινηματογραφικό φακό: 6 από τους πλέον επιφανείς σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες (Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Λάκης Παπαστάθης, Τάσος Ψαρράς, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και Σταμάτης Τσαρουχάς) έχουν προσκληθεί και έχουν αποδεχθεί να παρουσιάσουν ταινίες και ντοκιμαντέρ τους, που αφορμώνται από κορυφαίους Νεοέλληνες συγγραφείς (Αθανάσιο Χριστόπουλο, Διονύσιο Σολωμό, Γεώργιο Βιζυηνό, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Γιώργο Σεφέρη και Μένη Κουμανταρέα) και να συζητήσουν με το κοινό.

Οι εκδηλώσεις αυτές, καθαρά διεπιστημονικού χαρακτήρα, φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, αλλά και του κοινού της Καλαμάτας, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων – προβολών: 

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου

Κώστας Φέρρης – Η Φόνισσα (ταινία, 1974)

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου

Τάσος Ψαρράς – Διονύσιος Σολωμός (ντοκιμαντέρ, 2017)

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Λάκης Παπαστάθης – Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (ταινία, 2001)

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Στέλιος Χαραλαμπόπουλος – Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης  (ντοκιμαντέρ, 2001)

Τετάρτη 21 Μαρτίου

Παντελής Βούλγαρης – Η φανέλα με το «9» (ταινία, 1988)

Τετάρτη 25 Απριλίου

Σταμάτης Τσαρουχάς – Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής (ντοκιμαντέρ, 2001)

Το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας “Νίκος Καρούζος” ανήκει στο τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 19.00 και θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ελλαδικό