Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2017, το πλέον επιτυχημένο και καθιερωμένο φεστιβάλ που διοργανώνει η χώρα μας και θα φιλοξενήσει περίπου 130 εκδηλώσεις από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 19 Αυγούστου και (αφού κάναμε μια λίστα με όσες εκδηλώσεις θέλουμε να παρακολουθήσουμε)

… είπαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην πόλη μας και στη Μεσσηνία εν γένει.

Φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην περιοχή μας, προσελκύουν κόσμο και έχουν πλέον καθιερωθεί και… καθιερώσει την Καλαμάτα ως προορισμό αυτών. Χορός, μουσική, θέατρο, ντοκιμαντέρ, βίντεο, ελαιόλαδο, είναι κάποια από τα θέματα των εν λόγω φεστιβάλ. Ας πάμε να τα δούμε αναλυτικά παρακάτω…

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

parastasi-parko-6

Κάστρο, Μέγαρο Χορού, Καλοκαίρι, παραστάσεις, σύγχρονο, ομάδες, παράλληλες εκδηλώσεις, δημιουργία, με μια λέξη, μάλλον τρεις Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Αν και τα λόγια είναι μάλλον περιττά για αυτόν τον θεσμό, μπορούμε να πούμε ότι έχει καταφέρει να αναδείξει την Καλαμάτα σε πόλη του χορού και να την κάνει γνωστή παγκοσμίως σε χορευτικούς και πολιτιστικούς κύκλους.

Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 

17861735_10210207503076621_8037831625357775258_n

Ένα μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο, Κυριακή των Βαΐων μέχρι Μεγάλη Τρίτη, και περιλαμβάνει διαγωνισμούς, συναυλίες και σεμινάρια. Όλα αυτά σε σχέση με ένα από τα πιο γνωστά μουσικά όργανα, την κιθάρα φυσικά. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την κοινωφελή επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο και τον σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών των σχολών της ΦΑΡΙΣ, ενώ την καλλιτεχνική Διεύθυνση έχει ο Αντώνης Κουφουδάκης (δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

εκκλησιαζουσε-2

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με διεθνή αναγνώριση που επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ

Ένα μουσικό φεστιβάλ που έχει ήδη αγαπηθεί και προσελκύει κόσμο τόσο από την περιοχή της Μάνης και τη Μεσσηνίας όσο και φίλους της τζαζ από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Πραγματοποιείται στην Καρδαμύλη από το Sapsborg Jazz Club της Νορβηγίας, με την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι περισσότεροι χώροι στην Καρδαμύλη γίνονται μια μουσική παρέα της τζαζ φιλοξενώντας έστω και μία φορά μια συναυλία.

Φεστιβάλ θεάτρου

festival-theatrou

Ένα καινούριο σχετικά φεστιβάλ στην Καλαμάτα. Πρόκειται για ένα θεατρικό φεστιβάλ που έχει πραγματοποιηθεί ήδη δύο φορές στην πόλη μας και το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί για τρίτη. Για κάποιες συνεχόμενες ημέρες, η Καλαμάτα φιλοξενεί 7 – περίπου – διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν ένα θεατρικό έργο.

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών

festival-horodion

Ένα φεστιβάλ που αποδεικνύει ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.  39 χορωδίες από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, αγωνίζονται υπό το πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας, στον χώρο της χορωδιακής μουσικής. Η πρωτοβουλία ήταν του Θανάση Ψαρούλη, ενός ανθρώπου που έχει βοηθήσει ουκ ολίγες φορές την Καλαμάτα και γενικότερα την Ελλάδα να ακουστεί στο εξωτερικό.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Καλαμάτας

Ένα φεστιβάλ για τα ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο με προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Ένα πανόραμα πλήθους ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών των τελευταίων χρόνων και σημαντικά αφιερώματα κάνουν το φεστιβάλ, ένα σημείο συνάντησης των ντοκιμαντέρ της έβδομης τέχνης.

16299146_10154892749549882_8129275392730992131_n

Φωτογραφία από Lucas Jedrzejak

Φεστιβάλ Μηδέν

Η δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης και η διάδοσή της… Ένα φεστιβάλ για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Μια πολιτιστική ανταλλαγή για την παγκόσμια βινετοδημιουργία. Ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Φεστιβάλ Δρόμου

8751b835-41d6-4d42-a5ba-24d6b505b5ac-768x512

Συναυλίες με μουσικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλά παράλληλα δρώμενα από φορείς της πόλης μας, διάφορες ομάδες και καλλιτέχνες δίνουν το μουσικό παρών τους σε ένα φεστιβάλ δρόμου. Γιατί η τέχνη είναι στους δρόμους…

Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης

Ένα ακόμη φεστιβάλ σε σχέση με τη μουσική, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα μουσικά δρώμενα της περιοχής που προσελκύει κατοίκους, επισκέπτες και γενικά κόσμο που αγαπά τη μουσική.

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Η πόλη της Καλαμάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελιά και το λάδι. Τα τελευταία τρία χρόνια όλα αυτά συγκεντρώνονται σε ένα φεστιβάλ με έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, συνέδριο, σεμινάρια καθώς και τον γνωστό, πλέον, διαγωνισμό ποιότητας Ελαιολάδου.

unnamed

Φεστιβάλ Μπριτζ Καλαμάτας

Ένα λιγότερο γνωστό φεστιβάλ που, όμως, ήδη έχει μια πορεία, αφού φέτος διοργανώθηκε για 23η φορά και σίγουρα είναι οικείο στους φίλους του μπριτζ. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Καλαμάτας (ΟΑΜΚ) και σε αυτό κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και μέλη της Εθνικής ομάδας Μπριτζ.

Ελλαδικό