Η Μαρία Κάλλας, καθόλου τυχαία, ήταν το πρώτο όνομα που μάθαμε στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. Ο εμπνευστής του Αλέξανδρος Μπουφέας πάντοτε μας επισήμαινε, προσθέτοντας στον τίτλο του Μουσικού το όνομα της Μαρίας, το πόσο σημαντική ήταν για όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως για τον τόπο μας. Μεγάλα κάδρα με τη μορφή της κοσμούσαν το άλλοτε ορφανοτροφείο, το παλιό καλό μουσικό μας σχολείο. Το πρόσωπό της ως έργο τέχνης και τα τεράστια εκφραστικά της μάτια με το επιβλητικό βλέμμα μας επόπτευαν από ψηλά. Πολλές φορές κοντοστεκόμουν και προσπαθούσα να συλλάβω το μεγαλείο της. Αυτό το πρόσωπο σκεφτόμουν σαν κόσμημα λατρεύτηκε όσο πολύ λίγα. Έγινε πρότυπο γενέων κι έστεκε πια ως ένας αληθινός μύθος στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Η Μαρία Κάλλας ήταν από αυτόν τον τόπο; Ακούγεται αδιανόητο και σε μας τους ίδιους. Πηγαίνοντας στο γραφικό αυτό Νεοχώριο από όπου κατάγεται ο πολυαγαπημένος για την Κάλλας πατέρας της, συναντά κανείς μια πολύ μικρή κοινωνία, από την οποία μία γυναίκα κατάφερε να δοξαστεί παγκοσμιώς. Πόσοι το ξέρουν; Δεν το φωνάξαμε! Μέχρι σήμερον πορευτήκαμε εμείς με αυτή την αποσιώπηση και μετριοπάθεια και οι υπόλοιποι με την άγνοια. Η Μαρία έλαμψε τον τόπο με την πορεία της, εμείς τί κάναμε όμως για την Μαρία; Ήταν καιρός πια να φτάσει στα αυτιά όλων ότι τούτη η γη σήκωσε το ανάστημά της διότι είναι περήφανη που γέννησε την πιο σπουδαία γυναικεία φωνή που πέρασε από τον πλανήτη.

Αρχίσαμε να ψηλαφούμε την ζωή της Μαρίας όπως ο ήλιος αγκαλιάζει τα βουνά το ξημέρωμα και καταφέραμε να γυρίσουμε ένα ντοκυμαντέρ με περισσή αγάπη. Για μας είναι ιερό το όλο εγχείρημα. Συνοδοιπόροι μας σ᾽αυτό η ενθάρρυνση και η στήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τον Δήμο Οιχαλίας και τον Δήμο Καλαμάτας. Μέχρι το τέλος μαχόμεθα, είχαμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε όμως όσα εμπόδια κι αν σηκώνονταν τα τσάκιζε ο ίδιος ο σκοπός, που ήταν πάνω από μας. Ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Μαρία Κάλλας κλείνει αισίως τα 6 χρόνια του, λίγα μπροστά στα 36 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας και πολύ λιγότερα μπροστά στα 90 χρόνια που πέρασαν από την γέννησή της. Η Μαρία Κάλλας είναι σημείον αναφοράς για εμάς, ήταν καιρός πια να γίνει για όλον τον τόπο.

Ξεκινήσαμε από πόρτα σε πόρτα. Ενημερώναμε, ζητούσαμε βοήθεια, σε ό,τι μπορούσε κανείς να συνεισφέρει. Είχαμε τόσες ιδέες και τόση όρεξη για αυτήν την έκθεση, κάποιες κατέρρευσαν, κάποιες άλλες ενθουσίασαν. Στόχος μας ήταν να μην είναι μία έκθεση που θα επηρεάσει μόνο όσους ενδιαφέρονται για την κλασσική μουσική και την καλλιτεχνική πορεία του Συλλόγου μας αλλά να φτάσει στα αυτιά όλων. Έτσι οργανώσαμε μία εβδομάδα με παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Μονόπρακτα, συναυλίες δωματίου, κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις στον δρόμο είναι μόνο μερικές από τις εκπλήξεις που ευχόμαστε να γευτούν όλοι οι Καλαματιανοί αυτές τις μέρες. Συνεπώς, τουλάχιστον για μία εβδομάδα η Μαρία Κάλλας θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε γωνιά της πόλης, όπως όφειλε όλα αυτά τα χρόνια, κι ελπίζουμε αυτή μας η εθελοντική δράση να παρακινήσει ακόμη πιο επίσημα εγχειρήματα όπως φερειπείν αυτό της δημιουργίας Μουσείου Μαρίας Κάλλας στο πατρικό της σπίτι, όπως έχει ήδη αναγγείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

                                                            Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

                                                                                    “Μαρία Κάλλας”

Ελλαδικό