Οι Απόκριες μάς δίνουν την ευκαιρία να αφήσουμε για λίγο τους γνωστούς ρυθμούς μας και να ξαναγίνουμε παιδιά. Μέσα από την επιλογή στολής μπορούμε, έστω για λίγο, να πἀρουμε λίγα από τα χαρακτηριστικά αυτού που για εμάς αντιπροσωπεύει και να απελευθερωθούμε.

Ο Oscar Wilde είπε πως “Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια”.

Και είναι αλήθεια, πίσω από τις μάσκες δεν χρειάζεται πλέον να υπερασπιστούμε τις “στολές” που φοράμε καθημερινά θεωρώντας πως έτσι προστατεύουμε κάτι από τον ρόλο που μας ανέθεσαν οι κοινωνικοί κανόνες. Η σεμνοτυφία, τα “πρέπει” και τα “μη” πάνε για λίγο τουλάχιστον, στο πίσω μέρος του μυαλού μας και έρχεται μπροστά η ελευθερία, η χαρά της έκφρασης, η δημιουργικότητα.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή  χωρίς χρώματα. Αλήθεια, πόσο βαρετή θα ήταν; Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιλογή χρωμάτων έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία μας και πώς αυτή επηρεάζεται. Τα υπέροχα φωτεινά χρώματα ανεβάζουν τη διαθεσή μας και μας γεμίζουν ενέργεια και ελπίδα.  Μας θυμίζουν κάτι από τα έντονα χρωματιστά παιχνίδια που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Σε αντίθεση με τα μουντά χρώματα, που μας προκαλούν θλίψη, κούραση και είναι συνδεδεμένα – τις περισσότερες φορές – με περιόδους της ζωής μας ίσως κάπως μελαγχολικές.

Κατά τη διάρκεια των Αποκριών, λοιπόν, τα έντονα χρώματα που υπάρχουν παντού τριγύρω των στολών και των στολισμών μας ζωντανεύουν μας γεμίζουν χαρά και μας φέρνουν πιο κοντά στο παιδικό μας κομμάτι.  Στο παιδί μέσα μας που συχνά παραμελούμε τρέχοντας ασταμάτητα να τα προλάβουμε όλα. Μέσα από τη συγκεκριμένη γιορτή, λοιπόν, του δίνουμε την ευκαιρία να ξεδώσει, να παίξει, να χαθεί στο παραμύθι. Άλλωστε, υπάρχουν τόσοι ήρωες τριγὐρω να το συντροφεύσουν σε αυτήν την περιπέτεια!

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.