Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο η μη προσεγμένη διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου κι όχι μόνο.

Ποιες είναι όμως οι 6 τροφές που έχουν “κατηγορηθεί” κατα καιρούς ότι είναι καρκινογόνες και πόσες από αυτές βρίσκονται στο δικό σας σπίτι; Ακόμη χειρότερα, πόσες από αυτές δίνετε στα παιδιά σας;

1. Ποπ-κορν μικροκυμάτων

Screen shot 2015-04-16 at 10.57.49 AM

Η συσκευασία των ποπ κορν μικροκυμάτων περιέχει επικίνδυνα χημικά που συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος, καθώς και με την υπογονιμότητα. Το ίδιο το συσκευασμένο καλαμπόκι περιέχει διακετύλιο, γνωστό καρκινογόνο που μπορεί παράλληλα να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες.

2. Φρούτα μη βιολογικής καλλιέργειας

Screen shot 2015-04-16 at 10.57.58 AM

Τα φρούτα μη βιολογικής καλλιέργειας μολύνονται από τα παρασιτοκτόνα και πολλές φορές από μη εγκεκριμένα λιπάσματα. Τα υπολείμματα δεν αφαιρούνται κατά 100% με το πλύσιμο. Τι σημαίνει όμως “φρούτα βιολογική καλλιέργειας” και πόσο βέβαιοι μπορεί να είμαστε ότι αυτά που αγοράζουμε είναι βιολογικά; Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

3. Τομάτα κονσέρβα

Screen shot 2015-04-16 at 10.58.09 AM
Οι κονσέρβες εν γένει περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α). Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και αρκετές άλλες ασθένειες. Συγκεκριμένα, λόγω της οξύτητάς τους, οι τομάτες απορροφούν το ΒΡΑ ευκολότερα από άλλες τροφές.

4. Αλλαντικά

Screen shot 2015-04-16 at 10.58.17 AM

Τα λουκάνικα, το μπέικον και η μορταδέλα είναι μερικά από τα επικίνδυνα αλλαντικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Κανείς δεν πίστεψε ποτέ ότι είναι “αθώα”. Άλλωστε σχεδόν κάθε τύπος επεξεργασμένου κρέατος περιέχει βλαβερές χημικές ουσίες και συντηρητικά όπως το νιτρικό νάτριο.

5. Σολομός ιχθυοτροφείου

Screen shot 2015-04-16 at 10.58.27 AM

Ο σολομός, η αγαπημένη τροφή των “ακριβών γούστων” είναι ένα πεντανόστιμο και υγιεινό ψάρι, όμως πρέπει να προσέχουμε την προέλευσή του. Τα χημικά, τα αντιβιοτικά και τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε πολλά ιχθυοτροφεία αλλοιώνουν σημαντικά την ποιότητα του θρεπτικού αυτού ψαριού και το τοποθετούν με άνεση στην πρώτη εξάδα επικίνδυνων τροφών.

6. Πατατάκια

Screen shot 2015-04-16 at 10.58.45 AM

Εκτός από τα απαγορευμένα λιπαρά τρανς και το υπερβολικό αλάτι, τα πατατάκια είναι φορτωμένα με πρόσθετα γεύσης, συντηρητικά και χρωστικές. Τα πατατάκια παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να είναι τραγανά, η διαδικασία όμως αυτή οδηγεί στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών (ακρυλαμίδια).

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε πως επιζούμε με την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, και που αν κάτι δεν το έχεις σπείρει εσύ ο ίδιος δεν μπορείς παρά να αμφιβάλεις για την “ποιότητά” του. Μια λύση, καθόλου εύκολη βεβαίως, θα ήταν να προσέχουν οι καταναλωτές τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν και αναζητήσουν προϊόντα από πιστοποιημένους παραγωγούς ώστε να προστατεύεται η υγεία τους.

Ελλαδικό