Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο η μη προσεγμένη διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου κι όχι μόνο.
Ποιες είναι όμως οι 6 τροφές που έχουν “κατηγορηθεί” κατα καιρούς ότι είναι καρκινογόνες και πόσες από αυτές βρίσκονται στο δικό σας σπίτι; Ακόμη χειρότερα, πόσες από αυτές δίνετε στα παιδιά σας;
1. Ποπ-κορν μικροκυμάτων
Η συσκευασία των ποπ κορν μικροκυμάτων περιέχει επικίνδυνα χημικά που συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος, καθώς και με την υπογονιμότητα. Το ίδιο το συσκευασμένο καλαμπόκι περιέχει διακετύλιο, γνωστό καρκινογόνο που μπορεί παράλληλα να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες.
2. Φρούτα μη βιολογικής καλλιέργειας
Τα φρούτα μη βιολογικής καλλιέργειας μολύνονται από τα παρασιτοκτόνα και πολλές φορές από μη εγκεκριμένα λιπάσματα. Τα υπολείμματα δεν αφαιρούνται κατά 100% με το πλύσιμο. Τι σημαίνει όμως “φρούτα βιολογική καλλιέργειας” και πόσο βέβαιοι μπορεί να είμαστε ότι αυτά που αγοράζουμε είναι βιολογικά; Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.
3. Τομάτα κονσέρβα
Οι κονσέρβες εν γένει περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α). Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και αρκετές άλλες ασθένειες. Συγκεκριμένα, λόγω της οξύτητάς τους, οι τομάτες απορροφούν το ΒΡΑ ευκολότερα από άλλες τροφές.
4. Αλλαντικά
Τα λουκάνικα, το μπέικον και η μορταδέλα είναι μερικά από τα επικίνδυνα αλλαντικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Κανείς δεν πίστεψε ποτέ ότι είναι “αθώα”. Άλλωστε σχεδόν κάθε τύπος επεξεργασμένου κρέατος περιέχει βλαβερές χημικές ουσίες και συντηρητικά όπως το νιτρικό νάτριο.