Φοιτητική ζωή… Δύο λέξεις που φέρνουν στο μυαλό των περισσότερων εικόνες από ξέγνοιαστες νεανικές στιγμές. Πώς είναι όμως η φοιτητική ζωή στην Καλαμάτα; Ποια σημεία της πόλης μπορεί να αγαπήσει ένας φοιτητής;

Εδώ στην πόλη μας φιλοξενούμε αρκετές χιλιάδες φοιτητές, που σπουδάζουν είτε στο ΤΕΙ, είτε στο Πανεπιστήμιο. Έτσι σκεφτήκαμε να μιλήσουμε με κάποιο από τα παιδιά αυτά, για να δούμε την πόλη μέσα από τη δική του ματιά. Ο Παναγιώτης είναι από την Αθήνα, έχει έρθει στην πόλη μας από το 2011 και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Ας δούμε, λοιπόν, την Καλαμάτα μέσα από τη δική του οπτική γωνία.

Πόσα χρόνια είσαι στην Καλαμάτα;
Διανύω αισίως το τέταρτο χρόνο μου στην πόλη, είμαι εδώ από τον Οκτώβρη του 2011.
Γιατί επέλεξες την Καλαμάτα;
Μπορώ να πω πως η Καλαμάτα ήρθε τυχαία. Στην αρχή ήθελα να σπουδάσω το ίδιο αντικείμενο αλλά σε μια πόλη σαν τα Γιάννενα ή τη Θεσσαλονίκη. Φανταζόμουν την Καλαμάτα σαν ένα πολύ μεγάλο χωριό. Φυσικά μου πήρε ελάχιστο χρόνο για να συνειδητοποιήσω πόσο λάθος εκτίμηση έκανα και να παραδεχτώ πως η τυχαία αυτή επιλογή αποδείχτηκε σωστή και πιθανόν σοφή.
Τι σ’ έκανε να αλλάξεις γνώμη;
Νομίζω πως οι άνθρωποι που γνώρισα από τη μια με ωρίμασαν κι από την άλλη δεθήκαμε τόσο πολύ με κάποιους που μόνο ευγνώμων μπορώ να είμαι για αυτό. Δεν ξέρω τι ανθρώπους θα γνώριζα αλλού , αλλά εκείνους που έχω τώρα τους θεωρώ αναντικατάστατους. Δε θα μπορούσα να παραλείψω όμως, όσον αφορά την πόλη, την ευκολία που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και τα διαφορετικά είδη διασκέδασης που μπορείς να βρεις. Πιστεύω από άποψη μεγέθους και επιλογών είναι μια ιδανική πόλη. Όχι τόσο μικρή ώστε να πλήττεις , ούτε τόσο μεγάλη ώστε να “χάνεσαι”.
Πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;
 Όχι τόσο δημιουργικά όσο θα ήθελα, αλλά ωραία. Πολλές φορές για περπάτημα, μόνος με μουσική ή με παρέα, το καλοκαίρι αρκετά συχνά με φίλους στο Κάστρο μαζί με τον τραγουδιστή της παρέας και την κιθάρα του , σε σπίτια φίλων που συνήθως το ξημερώνουμε, αλλά και με κρασάκι ανεξαρτήτως μέρους!
Πώς σου φαίνεται ο κόσμος εδώ; 
Περπατώντας στη Ναυαρίνου ή την Αριστομένους αναγνωρίζεις εύκολα τους ντόπιους από τους μη. Δεν ξέρω γιατί. Ο κόσμος εδώ αποπνέει μια αρχοντιά μέσα στη λαϊκότητά του.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη;
Είναι δύο. Ο μόλος το χειμώνα, όταν δεν έχει πολύ κόσμο και η θάλασσα είναι πιο άγρια και η περιοχή του κάστρου με τα σοκάκια από κάτω, το καλοκαίρι. Τότε θυμίζει νησί..
Θα έμενες μετά τις σπουδές; 
Ασυναίσθητα θα πω ναι. Επειδή τ’ όνειρό μου όμως είναι να τελειοποιήσω τις σπουδές μου, θα έλεγα πως θα ήθελα να επιστρέψω μετά από κάποια χρόνια. Αυτή τη φορά για μόνιμα.
Elladiko