Τις αγαπημένες τους ελληνικές παραλίες ψήφισαν οι αναγνώστες του βρετανικού Guardian, επιλέγοντας τόσο διάσημα σημεία όσο και πιο άγνωστα μέρη με τα πιο καθαρά νερά που έχουν δει ποτέ. Μεταξύ των 10 καλύτερων παραλιών βρίσκεται η γνωστή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Παραλία Βοϊδοκοιλιάς, Μεσσηνία

Οι απόψεις διίστανται για αυτόν το σπάνιο φυσικό φαινόμενο της Πελοποννήσου, κυρίως για το γεγονός ότι μαζεύει παραπάνω κόσμο απ’ όσο μπορεί να χωρέσει. Για τη Βρετανή αναγνώστρια, «συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παραδεισένια και εξωτικά μέρη της Ευρώπης» και είναι αλήθεια ότι off season μαγεύει και τους πιο απαιτητικούς: είναι ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο περιβάλλεται από έναν βιότοπο και έναν λοφίσκο με φραγκικό κάστρο.

Παραλία Ξηρόκαμπος, Κρήτη

«Σίγουρα μία από τις καλύτερες παραλίες όλου του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rachel στη λίστα της Guardian για τις απίστευτες αμμουδερές ακτές του Ξερόκαμπου και συγκεκριμένα την παραλία Μαζιδά Άμμος: πρόκειται για τη μεγαλύτερη ακρογιαλιά από το παράκτιο τόξο της περιοχής, μερικά χιλιόμετρα κάτω από το χωριό Ζυρός. Λέγεται ότι εκεί έμεινε για ένα ολόκληρο καλοκαίρι το ωκεανογραφικό σκάφος του Jacques Yves Cousteau.

Παραλία Καναπίτσα, Σκιάθος

Μια παραλία σε ένα μικρό κολπίσκο στα νότια της Σκιάθου ξεδιάλεξαν οι Βρετανοί τουρίστες, κυρίως για τα «μυρωδάτα πεύκα που απλώνονται στην πλάτη της παραλίας και την προσβασιμότητα του μέρους». Η παραλία είναι οργανωμένη αλλά δεν έχει την κοσμοσυρροή που πνίγει πολλές από τις υπόλοιπες παραλίες. Είναι μέσα στο πράσινο και διαθέτει επιχείρηση για ενοικίαση κανό. Ο σχολιαστή που επέλεξε την παραλία συνάντησε και δελφίνια.

Παραλίας Τσιγκράδο, Μήλος

Έξαψη προκαλεί στους Βρετανούς τουρίστες το μοναδικό σεληνιακό τοπίο της Μήλου. Ο Hamish Lister ξεχώρισε την άγρια ομορφιά της παραλίας Τσιγκράδο, στην οποία κατεβαίνεις με σχοινί που είναι καρφωμένο πάνω στον βράχο. Υπάρχει και η εναλλακτική της βάρκας από τη διπλανή παραλία Φυριπλάκα. Το τοπίο αποζημιώνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναγνώστης: «είναι η πεμπτουσία της ελληνικής παραλίας, ήρεμη και αποστομωτική, με νερά να τα πιεις στο ποτήρι».

Παραλία Σαρακίνικο, Μήλος

Δεύτερη αναφορά για το κυκλαδίτικο νησί που εντάσσεται στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Το διάσημο Σαρακίνικο με το λευκό των βράχων που καθρεφτίζει τον ήλιο και τη λευκή άμμο, δε θα μπορούσε να λείπει. «Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας παπούτσια θαλάσσης για να σκαρφαλώσετε, προτού βουτήξετε στα βαθιά τιρκουάζ νερά», ήταν η συμβουλή του αναγνώστη.

Παραλία Νταμούχαρη, Πήλιο

Παραδόξως το Πήλιο δεν είναι τόσο terra incognita όσο νομίζαμε για τους ξένους τουρίστες και –πάλι παραδόξως– ο κολπίσκος που ξεδιάλεξαν ήταν εκείνος με τις μεγαλύτερες κροκάλες. Στην Νταμούχαρη καταλήγει κάποιος με περπάτημα από την Τσαγκαράδα, το οποίο μονοπάτι πράγματι είναι πολύ εντυπωσιακό. Τα διαυγή νερά και το πράσινο τοπίο είναι κανόνας για όλο τον νομό, οπότε η αιτία που πιθανότατα ανέδειξε την παραλία είναι ότι μια σκηνή από το Mamma Mia! γυρίστηκε εκεί.

Παραλία Ψαρόλακας, Λάρισα

Είναι η μεγαλύτερη από τις μικρές παραλίες στα βόρεια του νομού και είναι προσβάσιμη μέσα από μονοπάτι, το οποίο είναι και «λιγοστά σηματοδοτημένο», όπως τονίζει ο Βρετανός επισκέπτης στην Guardian. Αλλά αξίζει η εξερεύνηση, όπως λέει, αφού μόλις φτάσεις σε υποδέχεται ένα χαλαρό beach bar. Ιδανική για οικογένειες αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν τη σκέψη τους στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Παραλία Γιδάκι, Ιθάκη

«Προσέξτε, γιατί η άμμος στο Γιδάκι είναι τόσο λευκή που θα σε ζαλίσει, εκτός εάν φοράς γυαλιά ηλίου», προειδοποιεί η Grace. Πρόκειται για τη διασημότερη παραλία στην Ιθάκη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας στην πρόσβαση – γίνεται είτε με μονοπάτι μίας ώρας από τον κόλπο του Σχίνου (όπου φτάνει αμάξι) ή διά θαλάσσης. Αλλά αξίζει. «Είναι σαν να κολυμπάς στον παράδεισο».

Παραλία Βουτούμι, Αντίπαξοι

Κάποτε ήταν ένα μυστικό για λίγους – πλέον, στο κοσμοπολίτικο δίδυμο των Παξών δεν έχουν μείνει ανεξερεύνητες εκτάσεις. Νερά-κρύσταλλο, λευκή άμμος και πράσινο φόντο φτιάχνουν ένα ειδυλλιακό τοπίο σε αυτή την παραλία, όπου καταφτάνεις με βαρκούλα. Ιδανική για οικογένειες και ζευγάρια.

Παραλία Πόρτο Τιμόνι, Κέρκυρα

Είναι μικρούλα αλλά μοναδική, είναι διάσημη και πάντα γεμάτη – έστω κι αν για να την προσεγγίσεις χρειάζεται να κατηφορίσεις τα λαγκάδια του οικισμού του Αφιώνα. Είναι το ιδιαίτερο Πόρτο Τιμόνι στην Κέρκυρα με τη διπλή ανοργάνωτη παραλία δεξιά και αριστερά, που ο Βρετανός αναγνώστης χαρακτηρίζει ως «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του νησιού».

Ελλαδικό