Google Doodle today 117η επέτειος Oskar Fischinger

Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να εορταστούν αργίες, επετείους και ο βίος διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων. Το doodle που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι…

117η επέτειος από τη γέννηση του Oskar Fischinger!

117η επέτειος από τη γέννηση του Oskar FischingerΣτον Oskar Fischinger (Όσκαρ Φίσινγκερ) είναι αφιερωμένο το σημερινό της doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 117 χρόνων από τη γέννηση του Γερμανού σκηνοθέτη και ζωγράφου, που ήταν από τους πρωτοπόρους του animation και των μουσικών βίντεο στον κινηματογράφο.

Έμεινε στην ιστορία καθώς δημιούργησε μουσικά κινούμενα σχέδια, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα γραφικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Στην ιστορία έχουν μείνει και τα σπέσιαλ εφέ που δημιούργησε για την ταινία, «Woman in the Moon» (Γυναίκα στη Σελήνη), του Fritz Lang, το 1929, αλλά και η μικρού μήκους ταινία animation «Motion Painting No. 1» (1947), η οποία είναι πλέον εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Συνολικά ο Fischinger έκανε περισσότερες από 50 ταινίες μικρού μήκους, ενώ σχεδίασε πάνω από 800 καμβάδες, οι οποίοι κοσμούν μουσεία, πινακοθήκες και διάφορες συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.

google doodle today Oskar Fischinger

Αν και ήταν γνωστός κυρίως για τις ταινίες του, ο Fischinger ήταν επίσης παραγωγικός ζωγράφος, δημιουργώντας πολυάριθμα έργα που αποτυπώνουν τη δραματική κίνηση και αίσθηση των ταινιών του σε μια εικόνα. Μη ικανοποιημένος από τα παραδοσιακά μέσα, εφηύρε επίσης ένα εξάρτημα, το Lumigraph, για τη δημιουργία φανταστικών χρωματικών απεικονίσεων με κινήσεις χεριών – ένα είδος οπτικής ζωγραφικής με κίνηση και πρόδρομος των σημερινά διαδραστικών μέσων και των παιχνιδιών αφής.

Ακόμα και με την προηγμένη τεχνολογία που υπάρχει τώρα, η εξομοίωση της εργασίας του Fischinger είναι μια αδύνατη εργασία: Τα χρώματα και η κίνηση είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, αλλά εύκολα στη χρήση, ο χρόνος του τόσο ακριβής αλλά και ανθρώπινος. Έτσι, το σημερινό Doodle στοχεύει να του αποδώσει φόρο τιμής, επιτρέποντάς σας να συνθέσετε τη δική σας οπτική μουσική. Ελπίζω να σας εμπνεύσει να αναζητήσετε τη μαγεία του Fischinger που κρύβεται μέσα σας. Δοκιμάστε την εξομοίωση του Lumigraph μόνο για σήμερα στον ιστότοπο της Google πατώντας στην εικόνα: www.google.gr

 

Πληροφορίες: Google , Wikipedia

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα doodle;

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry Page και ο Sergey Brin, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google. Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. 

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Εμείς με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε όσο συχνότερα γίνεται για τα doodles που δημοσιεύονται! Μείνετε συντονισμένοι…

Ελλαδικό
Ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος είναι developer και υπεύθυνος προγραμματιμού στην INDEVIN και το Kalamata IN. Δημοσιεύσει για το Kalamata IN άρθρα κυρίως που αφορούν την τεχνολογία αλλά και την Google.