66η επέτεος γέννησης του Γκίλμπερτ Μπέικερ

Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να εορταστούν αργίες, επετείους και ο βίος διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων. Το doodle που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι…

66η επέτειος από τη γέννηση του Γκίλμπερτ Μπέικερ

66η επέτειος γέννησης του Γκίλμπερτ ΜπέικερΟ Gilbert Baker (2 Ιουνίου 1951 – 31 Μαρτίου 2017) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης και ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ο οποίος σχεδίασε τη σημαία του ουράνιου τόξου το 1978. Η σημαία του Μπέικερ συνδέθηκε ευρέως με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ (Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς), σαν σύμβολο της ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Ο Μπέικερ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1951 στο Chanute του Κάνσας. Μεγάλωσε στο Parsons, Κάνσας , όπου η γιαγιά του κατείχε κατάστημα ειδών ένδυσης. Ο πατέρας του ήταν δικαστής και η μητέρα του δασκάλα.

Gilbert-Bakers 66th birthday Google Doodle

Ο Μπέικερ υπηρέτησε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1970 έως το 1972. Εγκαταστάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στην αρχή του κινήματος των ομοφυλοφίλων. Μετά την τιμητική του απαλλαγή από τον στρατό, έγινε αυτοδίδακτος ράπτης. Χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να δημιουργήσει πανό υπέρ των γκέι δικαιωμάτων και αντιπολεμικών πορείων διαμαρτυρίας. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που γνώρισε και έγινε φίλος με τον πολιτικό Harvey Milk, ηγετική μορφή του κινήματος LGBT (ΛΟΑΤ).

Πριν από την παρέλαση υπερηφάνειας του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο, ο Χάρβεϊ Μιλκ, του ζήτησε να δημιουργήσει ένα έμβλημα που να εκπροσωπεί το κίνημα. Η πρώτη χρωματιστή σημαία υψώθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και έκτοτε καθιερώθηκε διεθνώς ως το σύμβολο του κινήματος.

Η αρχική σημαία που σχεδίασε ο Μπέικερ είχε οκτώ χρώματα και το καθένα αντιπροσώπευε μια διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας: Ροζ για την σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, indigo (“ινδικό”, το χρώμα μεταξύ μπλε και μοβ) για την αρμονία και βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που εμφανίστηκε η σημαία ουράνιο τόξο, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αποδοχή, την ειρήνη και την αγάπη. Λίγα χρόνια αργότερα η σημαία άλλαξε και παρέμειναν έξι από τα οκτώ χρώματα: Το ροζ ύφασμα ήταν πάρα πολύ ακριβό, και το τιρκουάζ με το μπλε indigo συνδυάστηκαν σε ένα χρώμα, μπλε ρουά.

 

Ροζ Σεξ
Κόκκινο Ζωή
Πορτοκαλί Θεραπεία
Κίτρινο Φως
Πράσινο Φύση
Τυρκουάζ Τέχνη
Ινδικό Αρμονία
Βιολετί Ψυχή

 

Ο Μπέικερ πέθανε στον ύπνο του στις 31 Μαρτίου 2017, όπως ανέφερε το γραφείο ιατρικού εξεταστή της Νέας Υόρκης, στην ηλικία των 65 ετών, στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη. Η εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία θανάτου του ήταν υπερτασική και αρτηριοσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Μετά το θάνατο του Μπέικερ, ο γερουσιαστής του κράτους της Καλιφόρνια, Σκοτ Γουίνερ, δήλωσε ότι ο Μπέικερ “βοήθησε να ορίσουμε το σύγχρονο κίνημα των LGBT (ΛΟΑΤ)”.

Στη μνήμη του Baker, η NewFest και η NYC Pride συνεργάστηκαν με μια ομάδα σχεδιαστών για να δημιουργήσουν το «Gilbert», μια γραμματοσειρά ουράνιου τόξου εμπνευσμένη από τη σημαία Rainbow.

Πληροφορίες: wikipedia, lifo.gr

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα doodle;

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry Page και ο Sergey Brin, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google. Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. 

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Εμείς με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε όσο συχνότερα γίνεται για τα doodles που δημοσιεύονται! Μείνετε συντονισμένοι…

Ελλαδικό
Ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος είναι developer και υπεύθυνος προγραμματιμού στην INDEVIN και το Kalamata IN. Δημοσιεύσει για το Kalamata IN άρθρα κυρίως που αφορούν την τεχνολογία αλλά και την Google.