google doodle today Έικο Ισιόκα

Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να εορταστούν αργίες, επετείους και ο βίος διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων. Το doodle που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι…

79η επέτειος από τη γέννηση της Έικο Ισιόκα!

79η επέτειος από τη γέννηση της Έικο ΙσιόκαΈχοντας στην κατοχή της ένα Όσκαρ, ένα Grammy, και δύο υποψηφιότητες Tony (βραβεία θεάτρου Broadway), το ενδυματολογικό, γραφιστικό και σκηνοθετικό έργο της Έικο Ισιόκα είχε έναν τρόπο να κεντρίζει το ενδιαφέρον ανεξάρτητα από το μέσο: Από τις διαφημίσεις εκτύπωσης και τα εξώφυλλα δίσκων μέχρι τα κοστούμια για το κινηματογράφο, το θέατρο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εμβληματική γιαπωνέζα σχεδιάστρια ασχολήθηκε με τα πάντα στο αντικείμενό της διάρκεια κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της – συχνά σε αντίθεση με τις τάσεις της εποχής.

Η Ishioka κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση σχεδιάζοντας τα κοστούμια που κέρδισαν Όσκαρ για την ταινία του Dracula του 1992 του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το βραβευμένο με το Grammy εξώφυλλο του άλμπουμ Tutu του Miles Davis το 1986 και τα σκηνικά και κοστούμια που προτάθηκαν για βραβείο Tony της παράστασης M. Butterfly του Μπρόντγουεϊ. Συνεργάστηκε στενά με τον σκηνοθέτη Ταρσέμ Σινγκ σε διάφορες ταινίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της, συμπεριλαμβανομένης της Mirror Mirror του 2012.

Επίσης είχε φτιάξει τις στολές με τις οποίες αγωνίστηκαν οι ομάδες της Ελβετίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ισπανίας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2012 και ήταν διευθύντρια σχεδιασμού κοστουμιών της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Τόκιο, η Ishioka ακολούθησε καριέρα στις γραφιστικές τέχνες σε μια εποχή που υπήρχαν λίγες γυναίκες στη βιομηχανία. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, η Ισιόκα ξεπέρασε τα τις δυσκολίες τόσο κοινωνικά όσο και καλλιτεχνικά. Ήδη από τις πρώτες της διαφημιστικές εκτυπώσεις καλλιέργησε το ύφος που αργότερα θα καθόριζε το σχέδιο των κοστουμιών της και θα της έφερναν παγκόσμια αναγνώριση: τολμηρό, σουρεαλιστικό και συνεχώς απροσδόκητο.

Απόψε η Google παρουσιάζει μερικά από τα διάσημα σχέδια της Ισιόκα από την ταινία του Ταρσέμ Σινγκ, The Fall:

google doodle today Έικο Ισιόκα

Πληροφορίες: Google Doodle

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα doodle;

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry Page και ο Sergey Brin, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google. Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. 

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Εμείς με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε όσο συχνότερα γίνεται για τα doodles που δημοσιεύονται! Μείνετε συντονισμένοι…

Ελλαδικό
Ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος είναι developer και υπεύθυνος προγραμματιμού στην INDEVIN και το Kalamata IN. Δημοσιεύσει για το Kalamata IN άρθρα κυρίως που αφορούν την τεχνολογία αλλά και την Google.