Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να εορταστούν αργίες, επετείους και ο βίος διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων. Το doodle που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι…

114η επέτειος από τη γέννηση της Έιμι Τζόνσον!

114η επέτειος από τη γέννηση της Έιμι ΤζόνσονΤην 114η επέτειο από τη γέννηση της Έιμι Τζόνσον (Amy Johnson) τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Η Amy Johnson υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας, ενώ ο βρετανικός Τύπος την έχει αποκαλέσει «Βασίλισσα του Αέρα». Είναι η πρώτη γυναίκα που το 1930 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ, κάνονταςτο πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι μόνη της από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Η Τζόνσον κατάφερε να κυριαρχήσει σε ένα κατά κύριο λόγο αντρικό επάγγελμα. Θεωρείται επίσης σύμβολο επιμονής και φεμινιστικής έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των επιτυχιών της. Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου τον Ιούλιο του 1929 και στη συνέχεια έγινε η πρώτη εκπαιδευμένη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο. Με τη βοήθεια του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth.

114η επέτειος από τη γέννηση της Έιμι Τζόνσον

Συνήθως πετούσε μόνη της αλλά σε αρκετές πτήσεις είχε μαζί της και τον σύζυγό της Τζιμ Μόλλισον. Η Johnson προσχώρησε γρήγορα στις τάξεις άλλων κορυφαίων γυναικών αεροπόρων, όπως η Αμέλια Έρχαρτ και η Φλοράνς Μπαρνς, σπάζοντας αρκετά ακόμα παγκόσμια ρεκόρ. Ένα από αυτά ήταν και της ταχύτερης πτήσης από τη Βρετανία στη Μόσχα, αλλά και από τη Βρετανία στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια του 1930, καθώς και του συζύγου της για την ταχύτερη σόλο πτήση από το Λονδίνο στο Κέιπ Τάουν. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού.

Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση. Η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου της.

Πληροφορίες: cnn

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα doodle;

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry Page και ο Sergey Brin, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google. Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. 

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Εμείς με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε όσο συχνότερα γίνεται για τα doodles που δημοσιεύονται! Μείνετε συντονισμένοι…

Ελλαδικό
Ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος είναι developer και υπεύθυνος προγραμματιμού στην INDEVIN και το Kalamata IN. Δημοσιεύσει για το Kalamata IN άρθρα κυρίως που αφορούν την τεχνολογία αλλά και την Google.