Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να εορταστούν αργίες, επετείους και ο βίος διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων. Το doodle που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι…

111η επέτειος από τη γέννηση της Ζοζεφίν Μπέικερ

josephine baker google doodle Η Ζοζεφίν Μπέικερ (Freda Josephine McDonald, 3 Ιουνίου 1906 – 12 Απριλίου 1975) είχε επιτυχημένη καριέρα στον χορό, τη μουσική και την ηθοποιία, ενώ ήταν η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα που πρωταγωνίστησε σε μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή, την ταινία του Μαρκ Αλεγκρέ,  Ζούζου (1934). Ήταν γεννημένη στην Αμερική ενώ έγινε Γαλλίδα πολίτης το 1937.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της πολεμώντας τον ρατσισμό, δεν δέχθηκε να χορεύει σε ξεχωριστές αίθουσες για μαύρους και λευκούς με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 1925 να εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Παρίσι, στην αίθουσα του Σαν Ελιζέ, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας μεγάλης καριέρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Μπέικερ επέστρεψε στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις. Μάλιστα, στις 28 Αυγούστου 1963, ήταν μεταξύ των πολλών σημαντικών ομιλητών, όταν ο αγωνιστής και αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, Martin Luther King Jr., εκφώνησε έναν καθοριστικό λόγο στην Ουάσινγκτον για το κίνημα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. H εκδήλωση έμεινε στην ιστορία ως «I have a dream» (Έχω ένα όνειρο) και ακόμα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεκδίκηση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κατάργησης κάθε διάκρισης.

Κατά τη διάρκεια της πρώιμης σταδιοδρομίας της ήταν γνωστή ως χορευτής και ήταν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες των επιθεωρήσεων του Folies Bergère στο Παρίσι. Η ερμηνεία της στην επιθεώρηση “Un Vent de Folie” το 1927 προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με την φορεσιά της, αποτελούμενη μόνο από μια ζώνη μπανάνας και έγινε η πιο εικονική της εικόνα και σύμβολο της εποχής της τζαζ και της δεκαετίας του 1920. Μεταγενέστερες γενεές καλλιτεχνών, ακόμα και της σημερινής εποχής, την αντιγράφουν.

Ζοζεφίν Μπέικερ

Έλαβε διθυραμβικές κριτικές από καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής, οι οποίοι τη χαρακτήριζαν “Μαύρο Μαργαριτάρι”, “Χάλκινη Αφροδίτη” και “Κροατική Θεά”.

Ήταν επίσης γνωστή για την δράσης της στην Γαλλικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, της απονεμήθηκε ο “Σταυρός του Πολέμου” από τον γαλλικό στρατό και ονομάστηκε “Ιπππότης της Λεγεώνας της Τιμής” από τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ.

 

Πληροφορίες: wikipedia

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα doodle;

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry Page και ο Sergey Brin, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google. Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. 

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Εμείς με τη σειρά μας, θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε όσο συχνότερα γίνεται για τα doodles που δημοσιεύονται! Μείνετε συντονισμένοι…

Ελλαδικό
Ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος είναι developer και υπεύθυνος προγραμματιμού στην INDEVIN και το Kalamata IN. Δημοσιεύσει για το Kalamata IN άρθρα κυρίως που αφορούν την τεχνολογία αλλά και την Google.