Μία πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως σημαντική για τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού έκθεση, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία παρουσιάζει και αντανακλά μέσα από τη γραφή, τη ζωγραφική και τις φωτογραφίες, τις ζωές τριών σημαντικών δημιουργών αλλά και στενών φίλων.

Ο λόγος γίνεται για τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα (1906-1994), τον John Craxton (1922-2009) και τον Patrick Leigh Fermor (1915-2011), με την έκθεση να αποκαλύπτει “κομμάτια” από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους, στο Λονδίνο στα μέσα της δεκαετίας του ’40, έως το τέλος της ζωής τους.

Η έκθεση έχει τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα». Μέσα από έργα τέχνης, αποσπάσματα από κείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, χειρόγραφα και εκδόσεις, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την προσωπική τους σχέση και την καλλιτεχνική τους πορεία, με κοινό πάντοτε παρονομαστή την αγάπη τους για την Ελλάδα.

… στη συγκεκριμένη έκθεση ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει πολλά έργα εμπνευσμένα από τη Μάνη και την Καρδαμύλη.

Η έκθεση, εκτός από χρονολογική διαδρομή, διαρθρώνεται θεματικά με άξονα τους τόπους που τους ενέπνευσαν –την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα–, φιλόξενοι τόποι όπου έζησαν και δημιούργησαν.

Καρδαμύλη, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας

Τα έργα προέρχονται κυρίως από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη και το Craxton Estate στο Λονδίνο, αλλά και από Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση με κείμενα των επιμελητών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Επιμέλεια έκθεσης: Εβίτα Αράπογλου, Sir Michael Llewellyn-Smith, Ian Collins, Ιωάννα Μωραΐτη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Λεβέντειος Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη και Craxton Estate

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ανοιχτά καθημερινά: 9:00 – 17:00 και Σαββατοκύριακα, με ξεναγήσεις.

Πληροφορίες: www.benaki.gr

Ελλαδικό