Κάθε σχέση, ξεκινάει πολλές φορές με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καταλήξει ύστερα να γίνει μια δύσκολη συναισθηματικά συνύπαρξη και για τους δύο. Τα όνειρα και τα κάποτε κοινά μελλοντικά σχέδια, αντικαθιστώνται από αλληλοκατηγόριες, καυγάδες, έντονα φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές, αφήνοντας ερείπιο την άλλοτε πολλά υποσχόμενη ερωτική ιστορία. Τότε που τα κύρια συστατικά της δεν ήταν άλλα από το πάθος, την έλξη και τον θαυμασμό για το νέο ερωτικό μας σύντροφο.

Γιατί λοιπόν κάποιες σχέσεις καταλήγουν από ειδυλλιακές αρχικά, να γίνονται τόσο δύσκολες για το ζευγάρι; Πώς χάνεται το αρχικό πάθος και ο θαυμασμός;

Φαίνεται πολύ σημαντική να είναι η ποιότητα της επικοινωνίας. Από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματα. Όχι μόνο στην ερωτική σχέση αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες. Το ζευγάρι δε συζητά πραγματικά τα θέματα που προκύπτουν στη σχέση. Πολλές φορές ο ένας από τους δύο (ή και οι δύο) σπρώχνει αυτά που αντιλαμβάνεται σαν προβλήματα της σχέσης «κάτω από το χαλάκι» αναβάλλοντας έτσι, την οποιαδήποτε συζήτηση για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή αποξένωση του, από το σύντροφό του. Δυστυχώς το να μη συζητιούνται τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν δημιουργεί επιπλέον και έναν φαύλο κύκλο αφού τα ίδια προβλήματα συνεχίζουν να έρχονται και να επανέρχονται στην επιφάνεια.

Όλοι κουβαλάμε πληγές από προηγούμενες σχέσεις, από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, από πράγματα που μας συνέβησαν στο παρελθόν και μας στενοχώρησαν πολύ. Όλα αυτά αποτελούν το «πακέτο» μας και είναι εύκολο να τα προβάλλουμε πάνω στο συντροφό μας, ακόμα και αν αυτός λίγη σχέση έχει με αυτά που νομίζουμε ότι τον χαρακτηρίζουν.

Παίρνοντας την προσωπική μας ευθύνη, λοιπόν, πάνω σε αυτό που αισθανόμαστε και στο πώς αυτό που μπορεί να μας προβληματίζει αφορά καθαρά τη δική μας ματιά πάνω στα πράγματα, φροντίζουμε να το επικοινωνήσουμε στο συντροφό μας. Χωρίς φόβο και πάντα με σεβασμό. Ρωτάμε να μας πει τί μας ακούει να λέμε και πώς νιώθει για αυτό. Αυτό, για να βεβαιωθούμε ότι εκφράζουμε καθαρά αυτό που μας απασχολεί ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις. Το σωστό άτομο για εμάς θα θελήσει να μας καταλάβει. Αν όχι, ίσως είναι η στιγμή πραγματικά να αξιολογήσουμε το γιατί παραμένουμε σε μια σχέση με κάποιον που λίγη σημασία δίνει στις βαθύτερες ανάγκες της.

Γιατί ίσως τελικά, το πάθος και ο θαυμασμός να χάνονται κάπου εκεί. Μέσα σε μικρές ή μεγάλες απογοητεύσεις μιας καθημερινότητας που δε συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά.

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.