Τη θεατρική παράσταση «Για όνομα…» των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patellière σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 στο αμφιθέατρο του κάστρου Καλαμάτας. Και πέρασαν πολύ καλά. Ήταν 100 απολαυστικά λεπτά γεμάτα γέλιο.

Οι γρήγορες εναλλαγές των διαλόγων, οι χαρακτήρες που ήταν τόσο φυσικοί, σχεδόν γνώριμοι, οι εξαιρετικές ερμηνείες και …μια γάτα επί σκηνής, ήταν αρκετά για να πούμε πως η συγκεκριμένη παράσταση μάς έφτιαξε τη βραδιά και τη διάθεση, χωρίς, βέβαια, να λείπουν τα στοιχεία εκείνα που φεύγοντας, μας ωθούν τελικά να “πάρουμε κάτι μαζί μας” και να το σκεφτούμε και την επόμενη μέρα.

Η Βίκυ Σταυροπούλου (Ελιζαμπέτ), καθηγήτρια γαλλικών σε σχολείο και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (Πιερ), σύζυγός της και κουλτουριάρης καθηγητής καλούν σε δείπνο τον παιδικό τους φίλο, Αντώνη Λουδάρο (Κλοντ), τον αδελφό της Ελιζαμπέτ, Φάνη Μουρατίδη (Βικτόρ) μαζί με την πάντα αργοπορημένη γυναίκα του Μαρία Κωνσταντάκη (Άννα), οι οποίοι περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Αγόρι!

Και ενώ ως συνήθως η Άννα έχει αργήσει, ο Βικτόρ αποφασίζει να κάνει μια “αθώα φάρσα”… ποιο όνομα θα δώσουν στο παιδί; Ποτέ, όμως, μια φάρσα δεν μπορεί να είναι τόσο αθώα ή καλύτερα ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις που μπορεί να καταλήξει… αποκαλύψεις, εξομολογήσεις και λόγια που δεν “έπρεπε” να ειπωθούν, είναι ο ασκός του Αιόλου που ανοίγει και μπορεί να φέρει μεγάλους μπελάδες. Αλλά, επειδή τα πάντα έχουν δύο όψεις, ίσως τελικά “οι άνεμοι αυτοί έπρεπε να ελευθερωθούν” και να δούμε τελικά και με μια άλλη ματιά την πραγματικότητα… τη φιλία, την οικογένεια, την κοινωνία.

Η κωμωδία «Για όνομα…» είναι μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες στη Γαλλία και υποψήφια για έξι βραβεία Molière. Την ίδια τεράστια επιτυχία γνώρισε και η κινηματογραφική της μεταφορά που ξεπέρασε διεθνώς τα 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τα Αθηναϊκά Θέατρα τις θεατρικές σεζόν 2015-16 και 2016-17 ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Δείτε κάποιες φωτογραφίες από την παράσταση: 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Καρασπήλιος 

Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.