Το Αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ανοίγει, έπειτα από την αναστήλωσή του, τις πόρτες του στο κοινό για να προσφέρει θεάματα υψηλού επιπέδου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 21:00 με ένα Γκαλά Όπερας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν οι φωνές της υψιφώνου Celia Kostea και του βαρυτόνου Δημήτρη Πλατανιά, ερμηνεύοντας άριες του Τζουζέπε Βέρντι και του Τζάκομο Πουτσίνι.

Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης υπάρχει από την ελληνιστική εποχή και βρίσκεται ανάμεσα στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην αρχαιότητα χρησίμευε ως χώρος συνάντησης για πολιτικές συγκεντρώσεις. Είχαν, μάλιστα, πραγματοποιηθεί συναντήσεις και γεγονότα μείζονος σημασίας σε αυτόν τον χώρο.

Τον 3ο μ.Χ. αιώνα το θέατρο άρχισε να καταστρέφεται καταλήγοντας να λειτουργεί ως λατομείο για την κατασκευή σπιτιών και μιας από τις τρεις Βασιλικές κοντά σε αυτό. Από τότε, είναι η πρώτη φορά που θα αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός για πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να νιώσουν τη μαγεία της αρχαιότητας απολαμβάνοντας ένα θέαμα του σήμερα.

Η αναστήλωση του θεάτρου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με την αφοσίωση του καθηγητή αρχαιολογίας κ. Πέτρου Θέμελη και με τη χρηματοδότηση του Β’ και Γ’ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το δύσκολο έργο της αναστήλωσης διήρκεσε λίγο παραπάνω από 20 χρόνια.

Στα εγκαίνια, που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Αυγούστου, η χωρητικότητα του θεάτρου θα είναι 2.500 άτομα, ενώ μετά την ολοκλήρωση όλων των κατασκευών θα διπλασιαστεί.

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και πραγματοποιείται στα καταστήματα «Γερμανός» της Μεσσηνίας.  Τα εισιτήρια για το Κάτω Διάζωμα κοστίζουν 30 ευρώ με τις θέσεις να είναι αριθμημένες, ενώ στο Πάνω Διάζωμα στο επίπεδο 1 και 2 κοστίζουν 15 ευρώ τα κανονικά και 10 ευρώ τα μειωμένα. Τέλος, στο Πάνω Διάζωμα στο τρίτο επίπεδο τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 10 ευρώ τα κανονικά και 5 ευρώ τα μειωμένα. Στο Πάνω Διάζωμα οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες.

Πρόκειται για ένα γεγονός που θα σημάνει την έναρξη πολλών παραστάσεων στον χώρο αυτό δίνοντας μια πνοή πολιτισμού στην περιοχή μας. Για τους λάτρεις της όπερας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς το θέαμα των εγκαινίων του Αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης θα είναι άκρως απολαυστικό.

Ελλαδικό
Άννα Παύλου
Η Άννα Παύλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσειεύσει στο Kalamata IN άρθρα διαφόρων θεμάτων.