Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι το να φροντίζουν τον εαυτό τους είναι μια πράξη εγωισμού. Νιώθουν ενοχή όταν το κάνουν καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι που απλά θεωρείται πολυτέλεια στις εποχές που ζούμε. Όμως όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, είναι του περνάμε ένα μήνυμα. Το μήνυμα ότι, «εγώ το αξίζω αυτό. Ο εαυτός μου είναι τόσο σημαντικός που αξίζει να τον φροντίσω».

Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας λοιπόν, μόνο καλό κάνει στην αυτοεικόνα μας. Αυτό από μόνο του είναι μια θεραπευτική πράξη. Γιατί η φροντίδα του εαυτού μας, μας υπενθυμίζει με τον πιο απλό τρόπο ότι οι ανάγκες μας είναι σημαντικές. Όταν δίνουμε στον εαυτό μας τη φροντίδα που χρειάζεται, αυτό αυτομάτως με τη σειρά του μας ωθεί στο να προωθούμε μια πιο υγιή εικόνα στους άλλους. Σαν αποτέλεσμα δημιουργούμε πιο ισότιμες σχέσεις, αφού το μήνυμα που επικοινωνούμε είναι πώς δίνουμε αξία και χώρο στον εαυτό μας.

Το να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας λοιπόν, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Ειδικά μια μητέρα πολύ συχνά βάζει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της ξεχνώντας ότι χρειάζεται η ίδια να είναι ξεκούραστη και ευχαριστημένη για να μπορεί να δώσει στα παιδιά της εκτός από ένα υγιές μοντέλο ζωής, την προσοχή και τη φροντίδα της. Η καθημερινότητα συχνά είναι δύσκολη και για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια.

Η σωστή διατροφή, η γυμναστική, ένα χαλαρωτικό μασάζ ή ένα ζεστό μπάνιο, το να
κοιμηθούμε για λίγο (και ας έχουμε ένα εκατομμύριο πράγματα που περιμένουν να γίνουν), το να ακούσουμε χαλαρωτική μουσική, ή και να διαλογιστούμε είναι λίγα μόνο από μια ατέλειωτη λίστα πραγμάτων που μπορούμε να επιλέξουμε για να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε. Για παράδειγμα, το να χαλαρώσουμε ακούγοντας μουσική μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του χρόνιου άγχους. Το ίδιο κάνει και η συχνή πρακτική του διαλογισμού. Μπορεί να βοηθήσει στο να κατακτήσουμε πιο εύκολα τη νοητική και τη σωματική χαλάρωση. Το αποτέλεσμα; Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και να
θέτουμε τις πραγματικές μας προτεραιότητες σε λειτουργία.

Ανακαλύπτοντας τί μας αρέσει κάθε φορά, δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να τον γνωρίσουμε καλύτερα, αφού δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα και δραστηριότητες. Το να νιώθουμε καλά στο σώμα μας επειδή τρεφόμαστε σωστά και γυμναζόμαστε, μας δίνει αυτοπεποίθηση, το να μάθουμε να δίνουμε στον εαυτό μας, μας μαθαίνει να δίνουμε και στους άλλους. Το να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να γελάμε, είναι μια σίγουρη συνταγή ευτυχίας.

Δεν είναι δύσκολο να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ούτε είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνο σε ένα ακριβό σπα. Το διάβασμα ενός καλού βιβλιού ή το να δούμε μια καλή ταινία στο σπίτι μας ή στο σινεμά είναι πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να νιώσουμε ότι μας φροντίζουμε.

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.