Ο Fred Pearce, διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή μας για το συνέδριο του TEDx που έγινε στην Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη και μας έδωσε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε την άποψή του για το περιβάλλον, για το ζήτημα του υπερπληθυσμού και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό,  για τη μοναδική αίσθηση να μιλάς σε αρχαιολογικό χώρο και φυσικά για… την Καλαμάτα!

Ο Fred Pearce έχει γράψει πολλά βιβλία, τα οποία αφορούν κυρίως το περιβάλλον, την οικολογία και τον υπερπληθυσμό, πολλά από τα οποία μάλιστα, έχουν βραβευθεί σε Βρετανικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Για το τελευταίο του βιβλίο, αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ταξίδεψε σε περισσότερες από 20 χώρες, διανύοντας συνολικά 180 χιλιάδες  χιλιόμετρα!

Είναι ένας από τους καλύτερους επιστημονικούς συγγραφείς – δημοσιογράφους, συνεργάζεται με το «Independent», την «Guardian» και το «The New Scientist» και παραχώρησε στο «Kalamata IN» την παρακάτω συνέντευξη:

 

Μιλήσατε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, στα πλαίσια του 2ου TEDx Kalamata. Νιώσατε κάτι ιδιαίτερο μιλώντας σε έναν τέτοιο χώρο; 

Υπήρχε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μιλώντας σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Ο συνδυασμός, μάλιστα, με το ηλιοβασίλεμα στο αρχαίο θέατρο μου έδωσε έμπνευση, έχοντας όλους αυτούς τους θησαυρούς της αρχαιότητας γύρω μου. Δίνουν μια μοναδική αίσθηση σε αυτόν που μιλά, αλλά και στο κοινό που παρακολουθεί. Η διασύνδεση με το κοινό ήταν απίστευτη, κάτι που οφείλεται σίγουρα στο χώρο.

Για κάποια στιγμή, μάλιστα, ίσως ένιωσα και σαν αρχαίος φιλόσοφος, μιλώντας ανάμεσα στα αρχαία, τις πέτρες που μαρτυρούν τη ζωή τον ανθρώπων πριν χιλιάδες χρονια, οι οποίες είναι ακόμα εδώ και τις βλέπουμε όλοι μας.

 

Ένα θέμα  για το οποίο μιλήσατε στο TEDx και σας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ο υπερπληθυσμός του πλανήτη. Ποια η θέση της Ελλάδας σε αυτό;

Μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στον πλανήτη θα έλθει σε κάποιο τέρμα. Αλλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Οι έλληνες έχουν δύο το πολύ παιδιά (κατά μέσο όρο), με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να είναι σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις. Όταν ήρθαν οι μετανάστες και έγιναν μέρος του παραγωγικού ιστού τις χώρας, επηρρέασαν την πληθυσμιακή δομή της, αλλά αυτό είναι το φαινόμενο της υπερμετανάστευσης, κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.

 

Πως ασχοληθήκατε σαν δημοσιογράφος με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και μάλιστα σε επιστημονικό επίπεδο;

Πραγματικά δεν ξέρω! Γράφω για το περιβάλλον τόσο καιρό, από το πανεπιστήμιο είχα έφεση σε αυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση μας. Μου αρέσει να είμαι ελεύθερος να μπορώ να ερευνήσω, να ανακαλύψω και να γράψω για αυτό. Με ενδιαφέρει, δε θα έγγραφα για κάτι που δε με ενδιαφέρει. Το αγαπώ αυτό που κάνω!

 

Είστε αισιόδοξος για το περιβάλλον;

Προσπαθώ να είμαι. Υπάρχουν εκαντοντάδες πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να μην είμαστε. Εάν όλοι είμαστε αρνητικοί, τότε δε θα αλλάξει τίποτα. Άρα, ας είμαστε αισιόδοξοι και ας προσπαθήσουμε να αλλάξει κάτι και αυτό θα αναγνωριστεί.

Θυμάμαι, όταν πρώτο μίλησα για τον υπερπληθυσμό, τότε όλοι έλεγαν ότι πρέπει να περιορίσουμε, να ελέγξουμε και να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να έχουν το πολύ ένα με δύο παιδιά και όλα αυτά κάτω από κυβερνητικό έλεγχο. Αλλα όλα συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι θέλουν να συμβούν, όχι για άλλο λόγο. Υπάρχει ο περιορισμός του ενός παιδιού στην Κίνα και μόνο εκεί υπάρχει, πουθενά αλλού στον κόσμο. Αλλά είναι άχρηστο μέτρο, γιατί οι κινέζοι ούτως ή άλλως έχουν μικρές οικογένειες, ακόμη και χωρίς την επιβολή του μέτρου.

 

Ήρθατε από το Λονδίνο στην Καλαμάτα. Επιστρέφοντας πίσω τι θα λέγατε στους δικού σας ανθρώπους για την πόλη μας;

Θα τους πω ότι πήγα και είδα από που έρχονται οι ελιές στο Λονδίνο! Οι καλύτερες και πιο ακριβές ελιές έρχονται από εσάς. Και τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχετε, οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως είναι η Αρχαία Μεσσήνη, είναι φανταστικοί. Επίσης, θα πω ότι ο κόσμος είναι υπέροχος, ότι είναι μύθος όσα λέγονται για εσάς λόγω της κρίσης.

Ελπίζω να ξαναεπισκεφθώ την περιοχή σας στο μέλλον, να έχω περισσότερο χρόνο να την «εξερευνήσω».

Ελλαδικό