Ένα από τα ευαίσθητα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας είναι και τα αδέσποτα ζώα. Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα σε πολλές περιοχές. Η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης και ευαίσθητης προσέγγισης από τους πολίτες και τους φορείς μιας κοινωνίας.

Τα αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα με αποτέλεσμα να περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα σχηματίζοντας αγέλες ή μόνα τους. Επίσης, αυτά τα ζώα διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν ελάχιστοι πολίτες και κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία, λειψυδρία, παράσιτα, κακοποίηση, φόλες ή ακόμα και από ατυχήματα από διερχόμενα αυτοκίνητα. Συνεπώς τα αδέσποτα ζώα είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους, αποτελώντας, ταυτόχρονα, πηγή διάφορων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα και τους ανθρώπους. Μερικές φορές αυτά τα ζώα μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά λόγω κακομεταχείρισης, αλλά και λόγω μη σωστής αντιμετώπισης από τους πολίτες.

 Είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε παιδεία και να ευαισθητοποιηθούμε για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Θα πρέπει, σεβόμενοι όλα τα πλάσματα με τα οποία συνυπάρχουμε, να είμαστε πραγματικοί ζωόφιλοι. Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουν δράση φορείς, σωματεία και το ίδιο το κράτος και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Η δράση θα πρέπει να αφορά:

-Την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα ζώα, τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τους τρόπους αναπαραγωγής τους, ώστε να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα ζευγαρώματα και να ελαττωθεί ο αριθμός των ζώων που γεννιούνται χωρίς να το επιθυμούμε. Όμως υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών οι οποίοι επιθυμούν και μια φορά μόνο να ζευγαρώσουν το ζώο τους χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός από κουτάβια να καταλήγει στο έλεος των δρόμων.  Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το δικό του τρόπο σκέψης που όμως δεν ισχύει στα ζώα. Ένα ζώο δεν χρειάζεται να ζευγαρώσει έστω και μια φορά ώστε να είναι ευτυχισμένο. Τα ζώα έχουν διαφορετικά ένστικτα από τον άνθρωπο.

-Την καταγραφή των ζώων που τελικά κυκλοφορούν αδέσποτα στην περιοχή του Δήμου και επισήμανσή τους με αντίστοιχο σήμα – ταυτότητα.

-Τον εμβολιασμό των ζώων αυτών με τα απαραίτητα εμβόλια  και ταυτόχρονα άνοιγμα σχετικού βιβλιαρίου Υγείας από τον κτηνίατρο.

-Τη στείρωση των ζώων αυτών.

Η ουσία είναι να ενημερωνόμαστε, να μη μένουμε απαθείς, να μην τα προσπερνάμε, να μην εθελοτυφλούμε και διστάζουμε… Πολιτισμός είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Η αδιαφορία, από την άλλη, μειώνει την ανθρώπινη επιβίωση, διότι ο  ίδιος ο άνθρωπος εξαρτάται από την φύση και τα ζώα γύρω του.

Σώζουμε μια ψυχή. Υιοθετούμε – δεν αγοράζουμε.

Τα  ζώα μάς δίνουν απλόχερα την αγάπη τους, θα πρέπει και εμείς να τους δείξουμε τη δική μας.

Η πόλη μας αντιμετωπίζει και αυτή πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα… Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που, συνειδητοποιώντας τη σημασία του προβλήματος, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Φροντίζουν και περιθάλπουν αδέσποτα ζώα, προσπαθούν να τους βρουν σπίτι, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, αλλά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα αυτών των απροστάτευτων ζώων.

Ο Φιλοζωϊκός Όμιλος Καλαμάτας είναι μια νόμιμη, μη κυβερνητική, φιλοζωϊκή οργάνωση η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους. Οικονομικά ο Φ.Ο.Κ. στηρίζεται στις συνδρομές των μελών του και χορηγίες. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1996 από μια μικρή ομάδα Ελλήνων και ξένων ζωόφιλων, οι οποίοι είχαν την επιθυμία να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Φ.Ο.Κ. βασίζεται στην εθελοντική βοήθεια. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Μετά από πολλαπλά αιτήματα και συζητήσεις με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας ο Φ.Ο.Κ. κατάφερε να αναλάβει ο Δήμος- βάσει νομοθεσίας- τις ευθύνες του για τα αδέσποτα ζώα (Νόμος 4039/2012).

Από το 2010 ο Φ.Ο.Κ. σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας  προσπαθεί με το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων, που προβλέπει περισυλλογή, στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική σήμανση και επαναφορά των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, να μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων.

Η επιτυχία αυτού του έργου θα εξαρτηθεί και από τους πολίτες του Δήμου Καλαμάτας  οι οποίοι είναι κάτοχοι δεσποζόμενων ζώων τα οποία δεν είναι στειρωμένα με αποτέλεσμα να γεννούν ανεξέλεγκτα και βάσει στατιστικών στοιχείων από επιστήμονες το 95% να καταλήγουν στο δρόμο, περίπου 2.000 κουτάβια το έτος – μόνο στον Δήμο Καλαμάτας.

Ο ξύλινος οικίσκος ο οποίος βρίσκεται στην οδό Νέδοντος, νοτίως της γέφυρας της οδού Μακεδονίας θα στεγάσει τα γραφεία του Φιλοζωικού. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Στις 30.03.2014 πραγματοποιήθηκε υπογραφή συμβάσεως μεταξύ Δήμου και Φ.Ο.Κ.

Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Φ.Ο.Κ., για παροχή κατάλληλης  ζωοτροφής για σκυλιά, την οποία κυρίως θα διαθέτει στο Φιλοζωικό Όμιλο και που θα φροντίζει για την παροχή τροφής σε αδέσποτα με οργανωμένο τρόπο, σε χώρους που  έχουν εντοπισθεί ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα. Ήδη από 05.06.2014 ξεκίνησαν οι πρώτες διανομές.

Ακόμα, ο Δήμος δέχθηκε αίτημα του Φ.Ο.Κ,. και το στηρίζει, για δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας, περίθαλψης και στείρωσης των αδέσποτων ζώων.

Είναι σε εξέλιξη  το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων ζώων βάσει σύμβασης μεταξύ  Δήμου Καλαμάτας & Φ.Ο.Κ. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί το 2014 πενήντα (50) στειρώσεις.

Πέρα όμως από την συνεργασία και τις προσπάθειες του Φ.Ο.Κ. & του Δήμου Καλαμάτας κάθε πολίτης πρέπει να κατανοήσει ότι το αδέσποτο δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο αλλά ένα μόνιμο στοιχείο της σημερινής κοινωνίας και θα πρέπει όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και με σεβασμό.

Ένας τρόπος για να συμβάλλουμε σημαντικά στην προσπάθειά αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων είναι με το να γίνουμε εθελοντές του Φ.Ο.Κ.. Οι εθελοντές μπορούν να απασχοληθούν σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω τομείς:

-Να φροντίζουν τα αδέσποτα στο φυσικό τους περιβάλλον βοηθώντας στην κοινωνικοποίηση τους.
-Να προσφέρουν φιλοξενία σε κάποιο ζώο προσωρινά για όσο διάστημα μπορούν ή μέχρι να βρεθεί η ανάδοχη οικογένειά του.
-Να μεταφέρουν τα ζώα με το δικό τους όχημα όταν χρειάζεται στον κτηνίατρο ή σε οικογένειες που θα φιλοξενούν προσωρινά τα ζώα
-Να προωθούν αγγελίες ζώων προς υιοθεσία μέσω internet και αφισοκόλλησης

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον Φ.Ο.Κ. στις παρακάτω διευθύνσεις:

www.kaws-info.com

www.facebook.com

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.