Τον τελευταίο καιρό η Κορώνη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που σχετίζεται με την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Διεθνής Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός και Πολιτισμικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ιδρύθηκε το 1945 θέτοντας ως στόχους, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό, τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και την καλλιέργεια πνεύματος ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας κατανόησης των πολιτισμών.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την απόφαση της Unesco, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, αλλά και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, ένα Διήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στις 5 και 6 Ιουλίου. Οι στοχευμένες δράσεις που προγραμματίζονται αφορούν επιστημονικές ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα προβάλουν όλες τις πτυχές της διατροφικής πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής (παραδόσεις, γνήσια τοπικά προϊόντα, διατροφική ιστορία της περιοχής), συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας.

Ειδικά φέτος οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εντάσσονται στα πλαίσια των «Θεσμοφορίων 2013»,  την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Τα Θεσμοφόρια ήταν γιορτή η οποία τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης.  Οι γιορτές διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες και έπαιρναν μέρος σε αυτές αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των Θεσμοφορίων ήταν στενά συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος στη γονιμότητα.

Η Μεσογειακή Διατροφή δεν αφορά μόνο αυτό που φτάνει στο πιάτο μας, αλλά εμπερικλείει πολλές πτυχές του πολιτισμού κάθε χώρας. Τα κοινά στοιχεία που συναντά κανείς στις χώρες που βρίσκονται περιμετρικά της λεκάνης της Μεσογείου, οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας που διατηρούν, η αδιαμφισβήτητη συμβολή των γυναικών στη διατήρηση και διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων αλλά και του τρόπου προετοιμασίας του φαγητού, συνετέλεσαν στην αναγνώριση του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής ως βασικό στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή των Υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών που υπέβαλαν την πρόταση υποψηφιότητας στην Unesco, ήτοι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Οι ομορφιές της Μεσσηνιακής γης, μιας από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες και τις γαστριμαργικές προτάσεις της τοπικής κουζίνας, είναι αποτέλεσμα της εύφορης γης και της φροντίδας των Μεσσηνίων για τις παραδόσεις τους. Στόχος είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.

 

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

19:00-21:15 Κτίριο Κλάπα

Ημερίδα: «Καλές Πρακτικές»

–          Χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

–          Παρουσίαση από εκπρόσωπο του Μανιατακείου Ιδρύματος με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Μεσσηνιακή κουζίνα: Η ιστορία και η παράδοση αξιολογήθηκαν από την UNESCO»

–          Παρουσιάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες από τα αρμόδια υπουργεία

–          Παρουσίαση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας

–          Παρουσίαση από εκπρόσωπο του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης

22:00 Συναυλία κλασικής μουσικής

 

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

19:00-20:30 Κτίριο Κλάπα

Ημερίδα: «Ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσω του ΠΟΠ: ο ρόλος της γευσιγνωσίας, ανάδειξη και διαφύλαξη των τοπικών προϊόντων»:

–          Χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

–          Παρουσίαση από υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

–          Παρουσίαση από τον Θανάση Μαυρούλη «Η ποιότητα στις ΠΟΠ ελαιολάδου: γιατί και για ποιους»

–          Παρουσίαση από τον Παναγιώτη Δημητρακόπουλο «Η οργανοληπτική αξιολόγηση και η ποιότητα του ελαιολάδου»

–          Παρουσίαση από τον Δρ. Βασίλη Δημόπουλο «Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των Μεσσηνιακών ελαιολάδων, εσοδείας 2012-2013»


Βράβευση του νικητή στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου

Βράδυ

20:30 Πλατεία Μόλου – Ανακήρυξη του Νεαρού Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2013

21:00 Παραδοσιακοί χοροί

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:

  • ‘Έκθεση τοπικών προϊόντων
  • Έκθεση Ζωγραφικής από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης

 

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.