Στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, μέσω του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας η εθελοντική ομάδα διοργανώνει την 1η εθελοντική αιμοδοσία.

Συνδιοργανωτές είναι η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ υποστηρικτές η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η επιχείρηση Εμπορίας Φρούτων Αφοί Αθαν. Γιαννακόπουλοι.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουλίου και κατά τις ώρες 9.00 -13.30 και 17.30 – 20.00 στη βάση της Ομάδας, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας (parking καταστήματος COSMOS Outlet).

Στόχος της αιμοδοσίας, όπως σημειώνεται σχετικά, «είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το δώρο της ζωής στους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη!

Σημαντικό είναι να αυξηθούν οι φιάλες αίματος, οι φιάλες προσφοράς για τη ζωή! Ο κάθε εθελοντής αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα για ασθενή και οποιαδήποτε άλλη ομάδα εθελοντών.

Στην αιμοδοσία θα παραστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, του Τμήματος Αιμοδοσίας, καθώς και νοσηλεύτριες του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Για τη συμμετοχή σας στην αιμοδοσία θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

•Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αιμοδοσία θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα πρόληψης για τη μη εξάπλωση του Covid19 (αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας και αντισηπτικού χεριών)

•Κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, 18-65 ετών, μπορεί να λάβει μέρος σε αιμοδοσία με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι υγιής

•Συμπληρώνοντας το έντυπο αιμοδοσίας, υπεύθυνος ιατρός ελέγχει τον υποψήφιο αιμοδότη για το αν πληροί τις προϋποθέσεις

•Πριν από την αιμοληψία ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει, τουλάχιστον από το προηγούμενο βράδυ, αλκοόλ, να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα.

•Η αιμοδοσία διαρκεί 5–10 λεπτά

•Ο υποψήφιος αιμοδότης αποφεύγει το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ελλαδικό