“Μνήμες του Ελληνισμού – Ενδύματα και διηγήματα” είναι ο τίτλος της επετειακής έκθεσης που διοργανώσει το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας στην αίθουσα studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, από τις 17 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα – πορτρέτα, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, έρχεται να κεντρίσει τις μνήμες και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας.

Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους.

Η έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 21:00, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συνέδρους του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο θα γίνει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου με θέμα «Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», με ευθύνη και επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης, που επιμελείται η Ρένα Βάλλα, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας επιβεβαιώνει το ρόλο του ως θεματοφύλακας της παράδοσης και της μνήμης, δίνοντας στο κοινό μία εικόνα της έκτασης και της μεγαλοσύνης του ελληνισμού.

Ελλαδικό