Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι αφιερωμένος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των χριστιανών, και εορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια σε όλον τον ελληνικό χώρο.

Η Παναγία έχει για τους Έλληνες και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους, και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τις εκατοντάδες των προσωνυμιών που της έχει αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.

Όπως κάθε χρόνο, οι Ιερές Μονές της Μεσσηνίας τιμούν την Παναγία με Πανηγυρικούς Εορτασμούς, για τους οποίους θα ενημερωθείτε στη συνέχεια:

Ιερά Μονή Βουλκάνου: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στις 14 Αυγουστου. Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ιερά Μονή Δημιόβης: Το απόγευμα της 14.8.2023, στις 7:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ εκ τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ.

Μονή Βελανιδιάς: Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Χριστοφόρου Νταμάτη στη Μονή Μαρδακίου, πλησίον της κοινότητας Νέδουσας.

Ελλαδικό