Ένας χώρος γεμάτος βιβλία. Ένας χώρος που έχει ως σκοπό την προώθηση – χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις – της γνώσης, της πληροφορίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Ένας χώρος “προσβάσιμος” σε όλους. Για όλους. Με τάση για εξωστρέφεια και σύμμαχο την αγάπη για το “βιβλίο”. Ο λόγος για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, η οποία αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμού για την πόλη της Καλαμάτας.

Στεγάζεται στον τέταρτο όροφο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, Αριστομένους 33, και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

dimosia-kentriki-vivliothiki13

Λειτουργεί στην πόλη μας από το 2004 και διαθέτει συλλογή από 18.000 τίτλους βιβλίων, μέρος των οποίων έχει μηχανογραφηθεί στο πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ. Το υλικό, έντυπο και μη, ταξινομείται σύμφωνα με το διεθνώς καθιερωμένο ταξινομικό σύστημα Decimal Dewey Classification, ενώ η καταλογογράφηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους κανόνες AACR2 και τις καθιερωμένες επικεφαλίδες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η ταξιθέτηση έχει γίνει με σκοπό την εύκολη χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης από τα μέλη της.

Πότε μπορώ να την επισκεφθώ; Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας υποδέχεται το κοινό καθημερινά 8.30 π.μ. έως 14.00 μ.μ. και και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης 17:00 έως 20:00.

Αριθμεί 5.000 μέλη και υποστηρίζει με τη βιβλιακή συλλογή και τον εξοπλισμό της και το σύνολο της σχολικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Μεσσηνίας, δηλαδή 155 σχολικές μονάδες α’θμιας και 69 σχολικές μονάδες β’θμιας εκπαίδευσης, 2 Πανεπιστημιακά Τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης και 5 Τμήματα ΑΤΕΙ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πώς μπορώ να δανειστώ βιβλία; Η εγγραφή γίνεται με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και υπάρχει δυνατότητα δανεισμού 2 βιβλίων τη φορά για 15 μέρες με ανανέωση για άλλες 15 ημέρες.

dimosia-kentriki-vivliothiki14

Παρά τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία και αποφασίζει να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με μια σειρά εκδηλώσεις και συνεργασίες πολιτιστικού και φιλαναγνωσιακού χαρακτήρα, όπως:

  • Ένταξη στο δίκτυο συνεργαζόμενων Βιβλιοθηκών με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας
  • Συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρική Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας (ΚΕΦΙΑΠ) & τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Μεσσηνίας (ΣΥΦΑΜΕΑ) για την υποδοχή στους χώρους της Βιβλιοθήκης ομάδας ΑμεΑ και την εμψύχωση δραστηριοτήτων
  • Συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Καλαμάτας – Παιδικά Χωριά SOS με τη διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής του Κέντρου και τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης ως χώρου συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τις υποστηριζόμενες οικογένειες
  • Διοργάνωση «Εργαστηρίων Ευχών» της Εθνικής Βιβλιοθήκης για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών κατά την εορταστική περίοδο
  • Συνεργασία με το Τμήμα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του Ι.Ι.Ε.Κ. Ορίζων για την πρακτική άσκηση των σπουδαστριών στον χώρο της Βιβλιοθήκης και τον σχεδιασμό και εμψύχωση παιδαγωγικών προγραμμάτων

dimosia-kentriki-vivliothiki5

  • Υποδοχή σχολικών μονάδων, ξενάγηση και παρακολούθηση φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης φιλαναγνωστικών προγραμμάτων sur mesure
  • Οργάνωση, συντονισμός και υποδοχή για πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας του ετήσιου Μαραθωνίου Ανάγνωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας (18-03-2017)
  • Οργάνωση δικτύου ενίσχυσης Σχολικών Βιβλιοθηκών Β’θμιας Εκπαίδευσης με το ανενεργό υλικό της Βιβλιοθήκης
  • Προκήρυξη Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πεζογραφίας, Ποίησης, Θεατρικού έργου και Δοκιμίου

dimosia-kentriki-vivliothiki16

Αξίζει να σημειωθεί πως κατάφερε και ολοκλήρωσε την πρώτη παραγγελία βιβλίων που είχε να πραγματοποιηθεί από το 2009, για ανανέωση της βιβλιακής συλλογής της (180 καινούργιοι τίτλοι, η επιλογή των οποίων προέκυψε εν μέρει και από τις προτάσεις του αναγνωστικού κοινού) και κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τον προϋπολογισμό της για το 2017, με εγγραφή κονδυλίων τόσο για αγορά επιπλέον βιβλίων όσο και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

dimosia-kentriki-vivliothiki11

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι, χωρίς του ανθρώπους που τους στελεχώνουν, αντίστοιχοι χώροι, έτσι και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, δεν θα είχαν τη ίδια δυναμική. Για τον λόγο αυτό, αξίζουν συγχαρητήρια στις εξαιρετικά δραστήριες και αξιόλογες προσωπικότητες της εν λόγω Βιβλιοθήκης, που προσπαθούν με τους παραπάνω – και όχι μόνο τρόπους –  να κάνουν τη Βιβλιοθήκη έναν “ζωντανό” χώρο πολιτισμού.

dimosia-kentriki-vivliothiki1

Στην ιστοσελίδα vivlkkal.mes.sch.gr υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα των βιβλίων.

dimosia-kentriki-vivliothiki6

dimosia-kentriki-vivliothiki4

dimosia-kentriki-vivliothiki3

dimosia-kentriki-vivliothiki7

dimosia-kentriki-vivliothiki15

dimosia-kentriki-vivliothiki8

dimosia-kentriki-vivliothiki10

dimosia-kentriki-vivliothiki12

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 2721096818

Φαξ: 2721096854

Email: mail@vivlkkal.mes.sch.gr

Φωτογραφίες: Κάλλι Κολόζη

Επιμέλεια Κειμένου: Κυριακή Παπακωνσταντίνου

Ελλαδικό